dodatek dla osoby przebywającej w zakładzie karnym - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 14 sty 2016, 11:27

czy osobie, która przebywa z zakładzie karnym przyznajecie dodatek mieszkaniowy ? dodam, że w mieszkaniu w związku z tym nikt nie mieszka.
piotreko

Napisano: 14 sty 2016, 11:50

niestety ale TAK ..... choć ma wikt opierunek oraz ciepełko na koszt podatnika za swoje wybryki to i tak musimy bidula wspierać żeby miał gdzie wrócić.... (na jak długo wróci a kto to wie)
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2016, 12:21

a ja nie daję ..... daję odmowę w związku z niezamieszkiwaniem lokalu, i powołuje się na pomoc postpenitencjalna i jak narazie jestem górą
wiem że sa wyroki które mówia że należy przyznać....ale każda sprawa jest indywidualna ...hihi
kss

Napisano: 14 sty 2016, 12:25

tylko chyba jak najmuje mieszkanie, to ciężko uzasadniać, że nie zamieszkuje. Moim zdaniem w pozostałych przypadkach - tytułu prawnego do lokalu, można by było zaryzykować odmowę.
piotreko

Napisano: 15 sty 2016, 12:12

Odmowa oczywiście.
Fantomas

Napisano: 15 sty 2016, 21:43

Odmowa nie jest wcale oczywista, a jeśli popatrzeć na wyroki, to nawet niewłaściwa.

Można też pomyśleć, na trzeźwo: skoro musi przebywać chwilowo gdzie indziej, to czy nie musi tu płacić? Naprawdę nie musi??? :shock: Czy na pewno wspólnota/spółdzielnia/gmina... mu darują np. za ogrzewanie??? Przerzucą na sąsiadów??? :shock: A może ktoś mu dołoży??? ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 10:05

..oczywiście, że przyznajemy. Przecież musi gdzieś wrócić - to jest jego centrum, a w więzieniu jest czasowo. Wiem, sama jestem wściekła, że dzieciaki głodują a ich się wykarmia, rybki, internet itp..ale to człowiek. Mam optymistyczną nadzieję, że wyjdzie na ludzi. My przyznajemy, zgodnie z wyrokami sądu.
tekla

Napisano: 18 sty 2016, 11:43

Wyroki Polskich sądów:)))) Co sąd to inny wyrok w jednej sprawie. Przykład np. czy wliczać dodatek pielęgnacyjny do dochodów - 50 wyroków sądów NSA, WSA i wszystkich innych połowa w jedną stroną a druga połowa w inną:))))
Mamy ustawę w której jest wyjaśnione komu przysługuje dodatek i co nazywamy gospodarstwem domowym. Jest tam określenie m.in. "zajmujący lokal" "stale zamieszkujący i gospodarujący" itd. Jeżeli wnioskodawca odsiaduje prawomocny wyrok na drugim końcu Polski to absolutnie nie spełnia warunków. Tak też uczą na szkoleniach.
Fantomas

Napisano: 18 sty 2016, 12:22

koleżanko teklo sparafrazuje twoją wypowiedz ...........Mam optymistyczną nadzieję, że wyjdzie na ludzi ale z kosą aby portfel zajumać .......... ihihihhiihih
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2016, 21:51

Fantomas pisze:Jeżeli wnioskodawca odsiaduje prawomocny wyrok na drugim końcu Polski to absolutnie nie spełnia warunków.
To „absolutnie” to absolutnie nietrafione, gdy są prezentowane inne poglądy i wyroki sądów. Skąd niby wiadomo, że są absolutnie złe?
Fantomas pisze: "stale zamieszkujący i gospodarujący"
Przez słowo „stale” można rozumieć „długotrwale”, jako przeciwieństwo „tymczasowo” czy „w danej chwili”. Nie zgadzam się z rozumieniem „być w każdej chwili”.
Co do szkoleń, to nie raz na forum były krytykowane tezy stamtąd czerpane.

Zaś jeśli chodzi o wyroki, to może dobrze, że bywają różne. Daje to pewną swobodę i szansę na krytyczne myślenie. Czyż na pewno lepiej byłoby, gdyby każdy pierwszy wyrok, może czasem nieprzemyślany, bzdurny, wiązał nasze poglądy do końca świata?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x