Chcę państwa świeckiego!!!

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
~Adam

Re: Chcę państwa świeckiego!!!

Post autor: ~Adam »

Kościół też przez lata mordował, palił, wieszał i torturował. W imię Boga.
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: dzibar »

rozumiem co Adam chce powiedzieć;nie podobają się jemu osoby które głosza filozofię chrześcijańską - widzi brak spójności pomiędzy tym co mówią,a tym co robią.
Faktem jest,że gdyby wszyscy księża katoliccy byli idealistami to pewnie cała kulaziemska przeszła by nakatolicyzm ( ale JP II zdarza się raz,aświętych też nie jest za dużo,nie mówiąco błogosławionych,dlatego jak umiesz liczyćto licz na siebie - poznaj filozofię i i wybierz co Ci odpowiada - w czystej postaci nie ma nic lepszego jak Pismo Sw. wg mnie i jak się oddzieli problem ( wypasłych brzuchów) od zasad chrześcijańskich to łatwiej po prostu żyć,ale do tego chyba trzeba dorosnąć i brać przykładze wzoru tj z Jezusa
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: dzibar »

I jeszcze jedno - zaprzepaścić to co zrobił JP II to samobójstwo - my jesteśmy odpowiedzialni za kontynuację Jego dzieła - pokazał, że można więc dlaczego nie iść ta drogą- przecież dała nam wolność - czy juz zapomnieliście:(
Dzidka
~eliziusz

Post autor: ~eliziusz »

To kolejne brednie. Wskaż przykłady, kiedy to polski Kościół mordował, palił, wieszał i torturował. To, po pierwsze.

Po drugie krucjaty i spalenia na stosach to domena Europy Zachodniej. Ale nawet krucjaty faktycznie były inspirowane i realizowane przez świeckich władców. Fakt faktem, że to na Zachodzie Europy działy się te straszne rzeczy. Oczywiście były eskportowane na wschód przez Krzyżaków i do Ameryk przez Hiszpanów i Portugalczyków. Kościół był tam, jako listek figowy, bo naprawdę chodziło o interesy biznesowe świeckiego rycerstwa i władców. Biskupi nie mieli armii. To królowie i cesarzowie mieli armie.

Bez wątpienia cieniem na historię Kościoła w Europie Zachodniej rzucją się egzekucje za czary. I tu nie ma o czym dyskutować.

Chcę natomiast zwrócić uwagę na bardzo ważną kwestię. Bo chyba zauważyłeś już, że całe zło to Zachód. Tamta część Europy już wtedy piętnowała Słowian, jako ciemnotę. Oni byli bardziej postępowi, a najbardziej w wymyślaniu sposobów uśmiercania masowego ludzi. Dorównał im dopiero Stalin.

Dzisiaj też, tacy jak Adam, oskarżają takich jak ja, o ciemnotę powołując się na oświecony Zachód. Jak napisałem dopiero perspektywa kilku stuleci pokazuje, jakie jest faktyczne oblcze tego rzekomego postępu.

Takie są fakty i to niepodważalne. Ale co tam dla takiego Adama znaczą fakty. Jego celem jest oczernić a najlepiej zniszczyć KK w Polsce, przypisując mu zbrodnie popełniane w Europie Zachodniej.

Każdy uczeń, który ukończył 8 klas podstawówki pamięta, że gdy Hitler rozpętał II wojnę światową u jego boku dzielnie stały faszystowskie Włochy. Faszyzm we Włoszech kwitł. To nie przeszkadza dzisiaj prasie tego kraju oskarżać o to Polaków. Sączenie tego jadu właśnie tak skutkuje, że zaczyna się cudze winy przypisywać niewinnym. Prawdopodobnie za jakieś 20, 30 lat na Zachodzie będą uczyć, jak to Polak nazista Franek Dolas zakładał obozy koncentracyjne i chciał wymordować pokojowy naród niemiecki.

~wanda

Post autor: ~wanda »

Ja znam tylko i wyłącznie przykłady mordowania i torturowania duchownych przez komunistów. Innych zbrodni w Polsce nie było.

~Adam

Krucjaty, wyprawy krzyżowe, \"chrystianizacja\" nowo podbitych lądów (Jukatan, Ameryka), inkwizycja, zabijania za rzekomą herezję (czytaj: myślenie, wątpliwości).

Mało?

Przez wieki królowie mieli gów no do powiedzenia. Faktyczną władzę mieli kardynałowie.
Teraz też są wysoko w piramidzie kapitalizmu. Poczytaj o tym trochę zamiast pleść brednie.
~eliziusz

Post autor: ~eliziusz »

Jeszcze raz grzecznie proszę podaj przykłady zbrodni polskiego Kościoła Katolickiego. Jak napisała Wanda, znane są jedynie zbrodnie na polskim duchowieństwie.
~gienia

Post autor: ~gienia »

Ale ja.ja. Tok myślenia tego Adama jest taki, że z powodu stosowania przez afrykańskie plemiona zwyczaju obrzezania kobiet należy rozliczyć z tego wszystkich facetów w Polsce. Człowieku, czy ty upadłeś na głowę?
~Adam

Inkwizycja i mający władzę wykonawczą kler dokonał większej ilości zbrodni niż komuniści.

Cofnij się o kilka wieków wstecz. Jeżeli nie chce ci się czytać literatury faktu to pooglądaj filmy takie jak Imię róży, Apocaalipto, Joanna d\'Arc czy najnowszy - Trzej muszkieterowie.
Scenariusz to fikcja ale tło i ukazane postawy kleru to prawda.
Każdy nowo odkryty skrawek lądu był nawracany. Miejscowa ludność raczej była na NIE więc konkwistadorzy za aprobatą kościoła używali siły. Przez wieki krzyż kojarzył się z wojną i podbojami.

Teraz zmieniły się jedynie metody. Nie można zabijać niewierzących. Nadal ma jednak miejsce masowe żerowanie na państwie.
Zwykło się też mówić iż \"Kompromis i prawda to coś czego nie zbeszta kapłan z ambony\".
~Adam

10 największych zbrodni Kościoła rzymskokatolickiego:

1 Prześladowanie tzw. pogan: od chwili, gdy za sprawą Konstantyna Krk stał się religią panującą, przez kolejne 15 wieków prześladował wszystkich bez wyjątku innowierców; w ten sposób eksterminował całe narody. Całkowita zagłada dotknęła m.in. Prusów i Jaćwingów;
2 Prześladowanie heretyków, tj. chrześcijan ewangelicznych, m.in. krwawe łaźnie zgotowane waldensom,katarom, protestantom, noc św. Bartłomieja w Paryżu, czyli słynna rzeź 3 tys. hugenotów z podjudzenia papieża Grzegorza XIII;
3 Krucjaty, nie tylko przeciwko muzułmanom (ok. 1 mln ofiar), bo nawet przeciw katolikom (krucjata aragońska),gdy chodziło o pieniądze i wpływy;
4 Święta Inkwizycja, czyli zbrodniczy system śledczo-sądowy; szacunki minimalne mówią o dziesiątkach tysięcy,a szacunki maksymalne o liczbie przekraczającej milion straceń;
5 Wojny religijne: dziesiątki milionów ofiar – np. podczas katolicko-protestanckiej wojny trzydziestoletniej (1618–1546) na wielu obszarach Europy wyginęło ponad 50 proc. populacji.
6 Prześladowania Żydów: od czasów Konstantyna na mocy kolejnych edyktów papieskich byli eksterminowani,traktowani jako niewolnicy i podludzie, okradani z majątków, pozbawiani potomstwa. W ciągu 15 wieków – ok. 10 mln ofiar;
7 Eksterminacja Indian: po odkryciu Ameryki uznani przez Krk jako istoty bez duszy, a więc nie ludzie. W wyniku planowego wyniszczenia całych narodów (aby zrobić miejsce dla białej rasy) chrześcijańscy konkwistadorzy i misjonarze wymordowali ponad 70 milionów Indian. To największy holokaust w dziejach ludzkości;
8 Poparcie niewolnictwa: Kościół rzymski nie tylko popierał niewolnictwo, ale też czerpał zyski z niewolniczej pracy. Bulla papieża Mikołaja V (styczeń 1455 r.) stwierdza, że niewolnictwo jest rzeczą właściwą i miłą Bogu;
9 Wspieranie faszyzmu i dyktatur: wszelkie prawicowe dyktatury były miłe papiestwu; tym milsze, im dyktatura była silniejsza. Salazar, Franco, Hitler, Mussolini – wszyscy ci krwawi dyktatorzy mogli liczyć na względy Watykanu. Papież JPII nie ukrywał swoich sympatii do ludobójcy z Chile – gen. Augusta Pinocheta.
10 Wykorzystywanie seksualne dzieci. W USA, gdzie wybuchła afera, co 20 ksiądz katolicki wykorzystywał seksualnie małych chłopców i dziewczynki. Przyjmuje się, że skala zjawiska molestowania seksualnego przez kler Kościoła rzymskokatolickiego dotyczy nawet 5 milionów dzieci.

To tylko skrawek.
ODPOWIEDZ