Chcę państwa świeckiego!!!

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
ODPOWIEDZ
~Adam

Re: Chcę państwa świeckiego!!!

Post autor: ~Adam »

Słowo WIERZĄCA winno się brać w cudzysłów. W Polsce to tylko teoria.
Praktyka jest znacznie bardziej przerażająca.

Jak już pisałem: wierzymy w Boga ale trzymamy z diabłem\".
Szkoda że nie jesteśmy tego świadomi.
~marek

Post autor: ~marek »

Kiedy powiedziałem u siebie w ops, że nie podoba mi się, że na ścianach wiszą krzyże i kiczowate obrazki świętych to wiele osób się na mnie obraziło.
Słyszę, że jestem antyreligijny i antykatolicki, a ja tylko chciałbym, aby w urzędach publicznych nie było symboli religijnych.
~cef

Post autor: ~cef »

a ja katolickiego
~dzibar

Post autor: ~dzibar »

Generalnie wiara to rzecz prywatna każdego człowieka, a kościół w swoim założeniu jest powszechny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... powszechny
a wiec nie ma przymusu aby do niego przynależeć ( wolna wola każdego człowieka)
natomiast kwestia krzyża to moim zdaniem sprawa bardziej symbol kultury i tolerancji religijnej, poszanowania wiary niż kwestia samej wiary, bo dla kogoś kto wierzy jest ważne aby innym też przekazać, że ich decyzja może kiedyś okazać się bardzo znamienna i moim zdaniem ludzie przeciwni krzyżom bronią sie w ten sposób przed informacją, aby miec usprawiedliwienie, ze żyli w niewiedzy, kiedy naprawdę jest to ich zatwardziałość i świadomy wybór człowieka, który np. zamiast Boga czci mamonę
~dzibar

Post autor: ~dzibar »

uważam, ze przymuszanie do niczego nie prowadzi, a wiara wymaga świadomego uczestnictwa w życiu kościoła i świadectwie Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa
~a tej...

Post autor: ~a tej... »

znowu o coś chodzi?????
~d...

Post autor: ~d... »

i jak zawsze nie na temat, co te wypociny dzibar mają do państwa świeckiego? póki co konstytucyjnie mamy państwo świeckie i demokratyczne więc nikt nie ma prawa narzucać nikomu jakiejkolwiek religii

Zdzicha - weź nauczaj biblii gdzie indziej, a sama zacznij żyć zgodnie z przykazaniami kościoła - miłuj bliźniego, nie oczerniaj bezpodstawnie,trochę skromności i dobrego specjalisty
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: dzibar »

Kto ci ~~d... cokolwiek narzuca? Czy ty jesteś do czegokolwiek przymuszany?
To, ze nie radzisz sobie z wiarą innych to nie powód abyś dyktował co kto ma robic
Dzidka
~do dzibar

Post autor: ~do dzibar »

i jak zawsze nie nba temat, \"d\" nic nie pisze o narzucaniu!!!
dzibar ty na prawdę masz pomieszane w głowie i bezczelnie oczerniasz innych!!! sama sobie nie radzisz z niczym!! dno i wodorosty!!!
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: dzibar »

Dlaczego obrażasz? Mam inne zdanie, a dyskusja na argumenty mnie nie męczy bo wiem,że każdy sądzi wg siebie i potrafię odróżnić fakty od opinii
Dzidka
ODPOWIEDZ