Chorobowe a emerytura
Chorobowe a emerytura
Osoba pracuje i pobiera emeryturę. Przyniosła zwolnienie lekarskie. Rozumiem że chorobowe do 14 dni i na zasadach jak dla wszystkich pracowników?
Re: Chorobowe a emerytura
Chorobowe jest na 16, więc co z wysługą za 2 dni? np.; 50 zł wysługi /30 x 2 wypłacić?
Wyliczasz tej osobie wynagrodzenie chorobowe do 14 dni na zasadach jak dla wszystkich pracowników. Przy stażowym to nie wiem jak wypłacasz? u mnie np.nie jest pomniejszane za czas choroby.
Przy emerycie robiąc potem zaświadczenie do ZUS o zarobkach emeryta (kwartalne, półroczne, roczne - nie wiem jak u Ciebie wymagają) musisz dopisać, że osoba ta przebywała w takim i takim okresie na zwolnieniu lekarskim bo dla ZUSU jest to ważna informacja.
Przy emerycie robiąc potem zaświadczenie do ZUS o zarobkach emeryta (kwartalne, półroczne, roczne - nie wiem jak u Ciebie wymagają) musisz dopisać, że osoba ta przebywała w takim i takim okresie na zwolnieniu lekarskim bo dla ZUSU jest to ważna informacja.
liczysz tak samo jak dla pozostałych pracowników . Jeżeli jesteś uprawniona do wypłaty zasiłków to 2 dni płacisz zasiłek chorobowy a jezeli nie to z-3 i zwolnienie wysyłasz do zus.
Oprócz Chorobowe a emerytura - Księgowość przeczytaj również:
zwrot nienależnie pobranych swiadczeń
umorzenie neinależnie pobranych ŚR w roku bieżącym
pomoc finasowa do swiadczeń pielegnacyjnych
zasiłek stały
polisa
błąd pracownika śr - do wszystkich księgowych śr
bład pracownika
Chorobowe
Gmina właściwa dłużnika alimentacyjnego
dodatek dla pracownika socjalnego
KSIĘGOWANIE RODZINY ZASTĘPCZE