Chorobowe a emerytura

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
ALEXX

Chorobowe a emerytura

Post autor: ALEXX »

Osoba pracuje i pobiera emeryturę. Przyniosła zwolnienie lekarskie. Rozumiem że chorobowe do 14 dni i na zasadach jak dla wszystkich pracowników?
ALEXX

Re: Chorobowe a emerytura

Post autor: ALEXX »

Chorobowe jest na 16, więc co z wysługą za 2 dni? np.; 50 zł wysługi /30 x 2 wypłacić?
Marika2

Post autor: Marika2 »

Wyliczasz tej osobie wynagrodzenie chorobowe do 14 dni na zasadach jak dla wszystkich pracowników. Przy stażowym to nie wiem jak wypłacasz? u mnie np.nie jest pomniejszane za czas choroby.
Przy emerycie robiąc potem zaświadczenie do ZUS o zarobkach emeryta (kwartalne, półroczne, roczne - nie wiem jak u Ciebie wymagają) musisz dopisać, że osoba ta przebywała w takim i takim okresie na zwolnieniu lekarskim bo dla ZUSU jest to ważna informacja.
Gość

Post autor: Gość »

liczysz tak samo jak dla pozostałych pracowników . Jeżeli jesteś uprawniona do wypłaty zasiłków to 2 dni płacisz zasiłek chorobowy a jezeli nie to z-3 i zwolnienie wysyłasz do zus.
ODPOWIEDZ