Ciągłość umowy czy utrata? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 14 kwie 2017, 11:26

Też tak myślę, ale szukam jeszcze gdzieś podpowiedzi. Po świętach jestem umówiona na rozmowę tel. w SKO, zobaczę co oni mi powiedzą. Mam też wysłać zapytanie do jednej z tych babeczek z DUW, a ona ma wysłać zapytanie do Ministerstwa żeby się określili.
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 14 kwie 2017, 11:32

A 13stke poiwnni sie wliczac do doch? robiac uzysk
Gwk
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 14 kwie 2017, 11:35

Gwk pisze:A 13stke poiwnni sie wliczac do doch? robiac uzysk
Pracodawca wpisał na zaświadczeniu o dochodach za marzec. Nigdzie nie jest napisane czy powinniśmy czy nie, jest tylko dochód za miesiąc następujący...
Ciężko, jest do tego podejść, bo różne dodatki chociażby przed świętami, jakieś premie też są wliczane do dochodu.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 14 kwie 2017, 11:38

oko12 nie do końca robisz to dobrze. Bez sensu takie zapytania bo (np u mnie w ośrodku) wg kontrolujących interesuje mnie ustawa a nie czyjeś dywagacje. Robisz utratę z poprzedniego dochodu, robisz uzysk (wliczając 13'tkę), jak przekracza dochód to uchylenie świadczenia i ew odwołanie do SKO. I jak SKO w decyzji napisze, że jednak świadczenie się należy to wtedy wydajesz nową decyzję i płacisz lub tylko płacisz (w zależności jaka będzie decyzja z SKO). Nie wolno w jednej sprawie kierować się innymi wyrokami sądów lub decyzji SKO z innych spraw. Jedna sprawa- jedno rozstrzygnięcie z instytucji nadrzędnej.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23

Napisano: 14 kwie 2017, 11:45

voodoo pisze:oko12 nie do końca robisz to dobrze. Bez sensu takie zapytania bo (np u mnie w ośrodku) wg kontrolujących interesuje mnie ustawa a nie czyjeś dywagacje. Robisz utratę z poprzedniego dochodu, robisz uzysk (wliczając 13'tkę), jak przekracza dochód to uchylenie świadczenia i ew odwołanie do SKO. I jak SKO w decyzji napisze, że jednak świadczenie się należy to wtedy wydajesz nową decyzję i płacisz lub tylko płacisz (w zależności jaka będzie decyzja z SKO). Nie wolno w jednej sprawie kierować się innymi wyrokami sądów lub decyzji SKO. Jedna sprawa- jedno rozstrzygnięcie z instytucji nadrzędnej.
Tak myślisz?...muszę to jeszcze przemyśleć, chociaż wolałabym znaleźć odpowiedź w naszych aktach prawnych na takie sytuacje. Łatwo jest zaszkodzić drugiej osobie...nie jest to zgodne z moim rozumowaniem i nie mogę się z tym pogodzić. Dla mnie nie ma tu utraty dochodu, ten dochód jest w dalszym ciągu od lipca wypłacany, bez jednego dnia przerwy :oops:
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 14 kwie 2017, 11:49

Tak jest a nie że tak myślę ;) . Tutaj zasadniczym problemem jest świadectwo pracy, które warunkuje utratę dochodu. Myślisz, że jak niektórzy robili mając za wysoki dochód? Dogadywali się z szefem, dostali świadectwo pracy (pracowali na pełen etat) a dostali nową umowę na 1/4 etatu. I co, nie zrobiłabyś utraty i uzysku?

Zrobisz po swojemu, nikomu źle nie życzę ale mój proponowany tok postępowania jest najbardziej bezpiecznym dla obydwu stron.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 14 kwie 2017, 11:57

Bardzo Ci dziękuję voodoo za twoje sugestie i pozdrawiam :)
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 14 kwie 2017, 12:23

jeśli kobieta pracowała od 2016 do stycznia 2017. I od 20 lutego znow podjela prace w tej samej firmie i za marzec dostała wypłaye ale tez w marcu dostała 13stke za 2016, to czy należy tą 13stke doliczyć?
Gwk
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:59

Napisano: 14 kwie 2017, 12:43

Gwk pisze:jeśli kobieta pracowała od 2016 do stycznia 2017. I od 20 lutego znow podjela prace w tej samej firmie i za marzec dostała wypłaye ale tez w marcu dostała 13stke za 2016, to czy należy tą 13stke doliczyć?
Ja jestem już rozdarta w rozumowaniu.
Z jednej strony uważam, że NIE bo to jest trzynaste wynagrodzenie a nie wynagrodzenie za marzec.
Z drugiej strony coś mi podpowiada, że był to dochód, który był wypłacony w marcu i powinniśmy policzyć.
Ja już sama nie wiem, ciężko mi podjąć tu słuszną decyzję, chyba będzie musiała się dziewczyna odwołać :roll:
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 14 kwie 2017, 12:46

A dlaczego nie liczyć? Przecież z tej 13'tki będzie w tym roku się rozliczała z US (na podstawie PIT-11). Jeżeli ta kobieta podjęłaby pracę gdzie indziej a 13'tkę otrzymała z firmy, gdzie nie pracuje to wiadome jest, że nie wliczać. Ale jak jest tam zatrudniona to nie rozumiem was, dlaczego nie miałbym tego dochodu wliczać.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x