matka zostawia mężą z dziećmi idzie w chol.... ona ma złożony wniosek na zasiłek rodzinny! wypłaty wstrzymane -ponoć do końca okresu zasiłkowego , póki nie wygaśnie decyzja, on nie może złożyć bo złozyła ona - czy nie można by było nie czekać do końca okresu zasiłkowego i uchylić jej decyzję z art32 9 tam jest ,,jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna '' ???? żeby nie czekać tyle czasu , żeby on mógł złożyć?
art. 27 ust. 2: Jeżeli dziecko nie pozostaje we wspólnym gospodarstwie domowym z obojgiem rodziców, świadczenia rodzinne wypłaca się temu z rodziców, pod którego opieką dziecko się znajduje.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ja juz nie wiem co z nimi zrobić jak pomóc zeby było dobrze ministerstwo mówi ze wstrzymać aż wygasną , na szkoleniach też tak mówią , tyle kasy sie wstrzymuje a tu leci miesiąć za miesiącem?? ciągle Art. 28. 1. Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, odmówiła udzielenia lub nie udzieliła, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych.
2. W przypadku udzielenia wyjaśnień, o których mowa w ust. 1, wypłaca się świadczenia rodzinne od miesiąca, w którym wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu zasiłkowego, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
3. Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, nie podejmuje świadczeń rodzinnych przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe.
4. W przypadku zgłoszenia się osoby po upływie trzech miesięcy wypłaca się jej świadczenia za cały okres wstrzymania, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
5. Jeżeli wznowienie wypłaty wstrzymanych świadczeń rodzinnych nie nastąpi do końca okresu zasiłkowego, prawo do świadczeń rodzinnych wygasa.
Ewalu ale jak mogę ojcu wypłacić?jak wniosek na matkę ciągle mi mówia o tym 3. Wstrzymuje się wypłatę świadczeń rodzinnych, jeżeli osoba, o której mowa w art. 23 ust. 1, nie podejmuje świadczeń rodzinnych przez trzy kolejne miesiące kalendarzowe. jej już nie ma od stycznia
no fakt ... masz to wstrzymanie .. zapędziłam się bo też miałam taki przypadek ..podobny .. ale matka przyszła po miesiącu jak kasa jej nie wpłynęła na konto
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ja bym wszczela postepowanie po przyjeciu oswiadczenia meza,ze matka porzucila dzieci, zawiadomilabym ja o tym dajac czas na zapoznanie sie z zebranym materialem w sprawie (ktorego pewnie by nie odebrala,ale podwojne awizo te kwestie zalatwia), a po tym czasie uchylila jej prawo do swiadczen i na wniosek ojca przyznala swiadczenia dla niego
KPA Art. 41. § 1. 8) W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.