Kobita ma przyznany specjalny zasiłek opiekuńczy od stycznia 2016r (decyzja z 05.04.2016r.) i udała się 23.05.2016r do KRUS z wnioskiem o objecie ubezpieczeniem, ale za późno (bo minęło 30 dni od wydania decyzji). I teraz... ubezpieczam ją społecznie i zdrowotnie od maja? czy wyrównuje od stycznia?? chyba od maja, nie???
czyli jak nam przyjdzie rolnik, który nie przyznał się w KRUS ze pobiera świadczenie pielęgnacyjne od 01.07.2013r. (chociaż wiedział że musi) i płacił sobie cały czas KRUS i jakby KRUS np. w 2020 roku dowiedział się o tym i go wyłączył od tamtej daty to w tym przykładowym 2020 roku tez będziemy musieli wyrównać składki od 01.07.2013r ????????????
Uważam, że oni mieli na to pół roku żeby zrobić z tym porządek,a Ci co mieli nowe decyzje po październiku 2015r. to mieli miesiąc od decyzji zeby się zgłosić i teraz powinno być ubezpieczani na bieżąco.. weźcie róbcie takie korekty, bo rolnik myślał że mu się uda;/ u mnie wszystkich informowałam o zmianach w ustawie, ale liczą na to ze im się uda..
Może jeszcze ktoś się wypowie? mam taka samą sytuację i nie wiem czy ubezpieczać na bieżąco, czy wyrównywać od 01.07.2013r. aj.. nie przyznali się od razu, tylko teraz dalej zamieszanie z tymi rolnikami ;/
u mnie właśnie były przypadki, że się wydało, że mają zdo a opłacali sobie sami KRUS i KRUS wyrejestrował mi ich od 11.07.2013. No i wyrównywałam na dodatek jeszcze odsetki ZUS naliczył. Nawet pisałam do ministerstwa czy mają prawo tak wyrejestrowywać i czy my mamy opłacać te składki i odsetki. Oczywiście mam jeszcze przypadki, że osoby dalej płacą sobie KRUS i są świadomi tego, że może ich KRUS wyrejestrować, ale sobie z tym nic nie robią (ja swoje zrobiłam- poinformowałam) i w sumie jak coś się zadzieje to trzeba będzie i z 10 lat się cofać ze składkami
czyli co i tak i tak opłacamy te składki? ja mam pana który teraz w lipcu 2016 oświadczył ze chce bysmy za niego opłacali składki KRUs dostawał decyzję juz z krusu że od 1 05 2010 ustał obowiązek opłącania KRUS ale mnie się to nei podoba. ZDo miał od lipca 2013 wcześniej pobierał na matke świadczenie pielęgnacyjne
a co podali w uzasadnieniu tej decyzji, że wykluczają go od 1.05.2010? U mnie też KRUS chciał wyrejestrowywać od kiedy pobierali śp (kazali przynieść wszystkie decyzje co od nas dostali, a że je pogubili to przychodzili do mnie), ale uczulałam ludzi, że do wcześniejszych okresów nie składali oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego i żeby tak mówili w KRUS i jakoś nie miałam takich przypadków.
A pan nie może mieć opłacanych składek w KRUS przez wójta, bo przyszedł za późno, tzn. oni go teraz wyrejestrują z KRUS, ty musisz go zgłosić w ZUS a osoby co są w ZUS a nie mają nowych decyzji o przyznaniu to mogły znowu wrócić do KRUS do końca marca 2016. Jeśli pan nie ma nowej decyzji to już musi zostać w ZUS (przerabiałam to wiosną)
witam
a dlaczego mamy wyrównywać składki jeśli przyznając świadczenie mieli inny tytuł do ubezpieczenia jako rolnicy a ich obowiązkiem było zgłosić do KRUS, że otrzymali u nas świadczenie.
u mnie KRUS w uzasadnieniu napisał, że na podstawie złożonego oświadczenia w dniu 09.06.2016 pana iż od ndia 01.03.2010 roku zaprzestał pan prowadzenia działalności rolniczej w zwiazku ze sprawowaniem opieki nad matką. Przedłożył pan zaświadczenie ops potwierdzające przyznanei zasiłku dla opiekuna od w/w daty
Informujemy ze od 1.03.2010 roku ustało ubezpeiczenie zdrowotne dla pana