CO DALEJ ?
CO DALEJ ?
pani złożyła wniosek o wstrzymanie wypłaty zasiłkow rodz z dodatkami bo od 24 kwietnia mąąż jej podjął prace w Norewgii
Co ja dalej z tym robię ?
Biore zaświadczenie o dochodzie za maj i wstrzymuje od czerwca czy wysłać moją przyznająca decyzje wraz z jej wnioskiem do ROPSu Czy jeszcze coinnego Prosze podpowiedzcie mi
Co ja dalej z tym robię ?
Biore zaświadczenie o dochodzie za maj i wstrzymuje od czerwca czy wysłać moją przyznająca decyzje wraz z jej wnioskiem do ROPSu Czy jeszcze coinnego Prosze podpowiedzcie mi
Re: CO DALEJ ?
1. odmawiasz wstrzymania wypłaty;
2. płacisz dalej;
3. piszesz do ROPS zapytanie o koordynację i przekazujesz im kopie akt
2. płacisz dalej;
nasz ROPS jest za wstrzymaniem wypłat... a wysyłając im akta piszemy informację od kiedy nie wypłacamy
My w takiej sytuacji UCHYLAMY NA WNIOSEK STRONY i wysyłamy zapytanie do ROPS
Nie masz prawa odmówić wstrzymania wypłaty- nigdy nie możesz dawać pieniędzy na siłe
a tym bardziej, że klientka wie że już jej świadczenia nie przysługują
po pierwsze - mąż legalnie pracuje za granicą
po drugie - wliczając dochód uzyskany będzie miała przekroczenie
A więc robisz jej wstrzymanie wypłaty i wysyłasz zapytanie do ROPS czy zachodzi koordyncja
a tym bardziej, że klientka wie że już jej świadczenia nie przysługują
po pierwsze - mąż legalnie pracuje za granicą
po drugie - wliczając dochód uzyskany będzie miała przekroczenie
A więc robisz jej wstrzymanie wypłaty i wysyłasz zapytanie do ROPS czy zachodzi koordyncja
Nie ma czegoś takiego jak wstrzymanie wypłaty.
Żeby nie realizować decyzji musi decyzja być UCHYLONA i tyle
Żeby nie realizować decyzji musi decyzja być UCHYLONA i tyle
wstrzymuję wypłate decyzją uchylającą decyzje przyznającą I co mam do ROPSu wysłać oprócz wniosku o rozpatrzenie ?
myśmy też tak robili do czasuElmer pisze:1. odmawiasz wstrzymania wypłaty;
2. płacisz dalej;
przypadek. facet rozpoczął pracę 9-2-2011 mysmy zrobili jak Elmer w X.12 rops
1. umorzył postępowanie w soprawie wniosku o ustalenie prawa do zasiłku w okresie od 09-02-2011 do 31-10-2011
2. przyznał zasiłek na marzec
3. odmówił zasiłku od kwietnia
w maju 2013 umorzył postepowanie w sprawei ustalenia, czy świadczenia rodzinne wypłacone Pani X w okre4sie od 01-04-2011 do 31-10-2011 są nienaleznie pobranymi świadczeniami
uzasadnienie (...) za nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłatyy świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była poyuczona o braku praw do ich pobrierania. (...) art. 30 ust. 2 pkt 1 uośr ma zastosowanie, gdy ,świadczenia rodzinne zostały prawidłowo przyznane i w trakcie ich pobierania zajdą okolicznosci uzasadniające zawieszenie bądz wstrzymanie ich wypłaty, ewentualnie ustanie prawa do ich pobierania i o tych okolicznościach świadczeniobiorca nie powiadomił organu. (...) Pani X poinformowała o podjęciu przez męża zatrudnienia przedłożyła umowe o pracę potwierdzająca ten fakt. Zatem, wnioskodawczyni dopełniła obowiązku wynikającego z art. 25 ust. 1 cyt. ustawy.
po telefonie do rops pani stwierdziła że to nasz problem mozemy zrobic nienależnie bypłacone i dochodzić zwrotu na drodze cywilnej.
teraz uchylamy na prośbę strony i decyzję uchylającą wraz z kopiami dokumentówy wysyłamy do ROPS.
Ps. co ciekawe rok wcześniej miałam dokładnie taki sam przypadek innej Pani i tam ROPS ustalił NP świadczenia. Różnica była tylko taka że zmienił się Kierownik Działu Koordynacji.
Oprócz CO DALEJ ? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii
koordynacja od do
Wyrok z Sądu SZO
zwrot
zasiłki rodzinne
zasiłek pielęgnacyjny od kiedy??
Świadczenie pielęgnacyjne przyznać czy odmówić
art. 25 ZDL
dodatek z tytułu kształecnia i rehabilitacji
Kto jest organem właściwym w sprawie ZDO?
Uchulenie 200 zł
Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy
dps dla młodziezy
postępowanie egzekucyjne
informacja co wyrzucic co dodać
sprawozdanie z zasobów pomocy społecznej