Co jaki czas się robi uznanie dł. za uchylającego się - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 sty 2015, 9:05

Uznanie dłużnika za uchylającego się robi się po każdym okresie świadczeniowym??? jeśli oczywiście są spełnione przesłanki, a co jeśli np. w lipcu było uznanie dł. za uchylającego się bo przez 6 m-cy nie płacił to wtedy teraz nie robimy uznania??
Mała

Napisano: 19 sty 2015, 9:19

decyzja uznajesz raz- później wszczynasz postepowanie w sprawie wydania decyzji o uchylającym się, sprawdzasz czy nie płaci przez 6 miesięcy 50 % i umarzasz postepowanie- gdyz ta sprawa jest już rozstrzygnięta inną decyzja ostateczną
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 19 sty 2015, 9:36

Mała Mii Nie wiem czy dobrze rozumiem:
wydana została decyzja o uznaniu dłużnika za uchylającego się, decyzja stała się ostateczna, zawiadomienie do prokuratury, prawo jazdy i dopóki nie dostanę odpowiedzi o umorzeniu, podjęciu lub odmowie wszczecia postępowania nie robię nic ale jeśli jest odp z prokuratury to znowu robię wszystko od nowa: decyzja o uznaniu za uchyl., itd.??
Mała

Napisano: 19 sty 2015, 9:51

ja robie w każdym okresie świadczeniowym- z postepowaniem wobec dłużnika- zawiadomienie o przyznaniu FA, wezwanie na wywiad- nie zgłasza sie- wszczęcie postępowania- do komornika czy płaci 50 %, umorzenie postępowania - bo jest juz dec. w tej sprawie, no i od nowa- prokuratura, starostwo ( jeśli raz zatrzymałam prawo jazdy drugi raz nie wysyłam - jesli mi napisali że nie posiada to za rok znowu wysyłam ) nie czekam az z poprzedniego okresu prokuratura zakończy postępowanie

spotkasz tu też opinie ludzi ze w każdym okresie świadczeniowym wydają decyzję o uchylającym..
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 19 sty 2015, 10:01

Dzięki Mała Mii. dziewczyna którą zastępuj robiła czasem w decyzji tak: orzekam: uznać dł. alim. za uchyl się
w okresie świadczeniowym 2013/2014 albo
w przeciągu 6 ostatnich miesięcy albo
albo po prostu za uchyl. bez dopiski w jakim okresie
ale ja zanim wyślę zawiadomienie o wszczęciu robię zaświadczenie od komornika bo jeśli płacił to nie wszczynam postępowania.

a jak kolejny raz zawiadamiasz prokuraturę to ciągle odpis tej pierwotnej decyzjii wysyłasz??

ja już parę decyzji wydałam i dopiero zaczęłam się nad tym zastanawiać więc chyba będę się trzymać opcji że co okres wydaję decyzję.

ale ogromne dzięki za podpowiedź
Mała

Napisano: 19 sty 2015, 10:33

ja wydaję na każdy okres świadczeniowy dec z tyt uchylania mimo iz jest to sprzeczne z KPA , ale otrzymałam z Ministerwsta wyjasnienie , .... Każdorazowe podjęcie działań wobec danego dłuznika w trybie ustawy w kolejnych okresach świadczeniowych , oznacza obowiązek każdorazowego podjęcia wszystkich działań. tj. np. wszcęcia, na postawie art. 5 ust.3 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych i wydania kolejnej deczyji o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiazań alimentacyjnych. Jeżeli deczyja o uznaiu dłużnika alimentacyjnego za uchylającegosię od zobowiązań alimentacyjnych stanie sie ostateczna , organ właściwy dłużnika ma obowiązek skierować wniosek do starostyo zatryzmanie prawa jazdy dłuznika , dołączając ospis tej deczyji, oraz składa wniosek o ściganie za przestepstwo określone w art, 209 .
Ustawa o pomocy os. upr do alim nie zawiera przepisów wprowadzających procedurę uchylania przez organ właściwy dłużnika ostatecznej deczyji o uznaniu dłużnika aliment za uchyalającego się od zobowiązań aliment i odstępowania od wniosków o ściganie dłużnika i od wnioskowanie o zatrzymanie prawa jazdy
podpisany
Naczelnik Wydziału Świadczeń Rodzinnych , Żłobków oraz Współpracy Międzynarodowej
Tomasz Wardach
Więc ja tak robię. (sorki za literówki)
MARTA II

Napisano: 19 sty 2015, 10:41

o proszę;-) dzięki MARTA II
a co mam zrobić jeśli decyzja o uznaniu za uchyl. została wydana w czerwcu, prokuratura zawiadomiona a ja to przeoczyłam i wysłałam zawiadomienie o wszczęciu??? Ratunku
Mała

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x