Co robić???????Tom Elmer i inni pomóżcie. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lut 2016, 13:03

W XI 2011 kobieta złożyła wniosek o ZR na dwoje dzieci (jedno alimenty drugie ojciec nieznany), wypłacałam świadczenia ale we wrześniu dowiedziałam się że ojciec uznał dziecko wysłałam wezwanie nie stawiła się wydałam decyzję o wstrzymaniu od września 2012r. wypłaty.
Teraz przyszła bo urodziła trzecie dziecko (tatuś ten sam) i złozyła wniosek o ZR na całą trójkę.
Z odpisu aktu urodzenia drugiego dziecka wynika, że ojciec uznał je w 4 kwietnia 2012r.
Co w związku z powyższym?
Żądać dokumentów o dochodach ojca dziecka, przeliczać dochody za 2010 i sprawdzać, czy się kwalifikują?????
adaw

Napisano: 10 lut 2016, 13:30

Nie robiłabym zmiany składu rodziny.
Przecież nie zgłosiła ,że zmienił sie skład rodziny, że wychowuje dziecko z jego ojcem ....ja bym nie brała dochodów tatusia a od razu ustaliła nienależnie pobrane świadczenia.
~o~

Napisano: 10 lut 2016, 13:44

Też miałam taki pomysł: ustalić nienależnie pobrane na to młodsze dziecko które on uznał a na które nie było zasądzonych alimentów.
Ale wstrzymałam wypłatę od września 2012r na dwoje dzieci?(bo było wezwanie i się nie stawiła) czy to coś zmienia?
adaw

Napisano: 10 lut 2016, 13:49

zmieniłoby dużo- jak zrobisz zmianę składu rodziny- wtedy dochody tatusia i jak przekroczenie- to zwrot wszystkich zasiłków. Ale nie radzę tego robić "z urzędu"
Jak nie zrobisz zmiany składu - nienależnie pobrane to świadczenia tylko tego dziecka u którego zmieniła sie sytuacja .
~o~

Napisano: 10 lut 2016, 13:52

Nienależne za maj - sierpień 2012 i uzasadniasz, że
1.dziecko zostało uznane
2. nie zgłosiła tego faktu
3. nie doniosła dochodów ojca dziecka
ZR + SW oczywiście ;-)
Kontestator
Praktykant
Od: 09 lut 2016, 9:56
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2016, 13:55

Jeżeli nie zmienił sie skład rodziny- nie musiała donosić dochodów ojca dziecka.
Uzasadnieniem NP będzie - że zas. rodz. nie przysługuje osobie samotnie wych dziecko jeżeli nie są ustalone alimenty od ojca dziecka. Dod. -sam.wych - nie przysluguje bo jest ojciec.... tak w skrócie
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x