co robicie z tymi deklaracjami poprawionymi po 11 sierpnia???

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
elinka85
Referent
Zajmuję się: ps

Re: co robicie z tymi deklaracjami poprawionymi po 11 sierpnia???

Post autor: elinka85 »

Just5 pisze: 21 wrz 2022, 20:47 Że szkolenia z m
Przed 11 musi być zgłoszone urządzenie np kocioł i musi być zgłoszony Węgiel jako surowiec do opalania
Wszystko inne czyli funkcja nie zaznaczona, brak że używany, jakieś adresowe takie zmiany mogą być
Deklaracja CEEB na moment wydania informacji bo ktoś mógł już ten kocioł zgloszony w maju wyrzucic i teraz ma pompę ciepła więc nie przysługuje
Czyli zgłoszone po 11 stare urządzenia jako pierwszy wpis odmowa
Tylko, że ustawa nie reguluje, że taki błąd można skorygować a innego to już nie...
Ustawa o ceeb jasno mówiła co i jak ma być zgłoszone min. informacje o liczbie i rodzaju eksploatowanych w obrębie nieruchomości źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach. Więc nie wiem czy tak możemy sobie wybierać, które błędy można poprawić a które nie
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: noteev »

Pracujemy na ustawie o dodatku węglowym, a ona mówi, że dodatek węglowy przysługuje gdy:
1) do CEEB wpisano lub zgłoszono do 11 sierpnia, jako główne źródło ogrzewania istniejący już piec na węgiel kamienny lub
2) do CEEB wpisano lub zgłoszono po 11 sierpnia, jako główne źródło ogrzewania po raz pierwszy uruchomiony piec na węgiel kamienny.
Kropka.
Jaką podstawę prawną do odmowy przyznania DW znajdziemy, gdy się okaże, że klient będzie grzebał przy swojej deklaracji po 11 sierpnia, nawet w zakresie zmiany głównego źródła ogrzewania, to ja nie za bardzo wiem...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

noteev pisze: 22 wrz 2022, 21:58 Pracujemy na ustawie o dodatku węglowym, a ona mówi, że dodatek węglowy przysługuje gdy:
1) do CEEB wpisano lub zgłoszono do 11 sierpnia, jako główne źródło ogrzewania istniejący już piec na węgiel kamienny lub
2) do CEEB wpisano lub zgłoszono po 11 sierpnia, jako główne źródło ogrzewania po raz pierwszy uruchomiony piec na węgiel kamienny.
Kropka.
Jaką podstawę prawną do odmowy przyznania DW znajdziemy, gdy się okaże, że klient będzie grzebał przy swojej deklaracji po 11 sierpnia, nawet w zakresie zmiany głównego źródła ogrzewania, to ja nie za bardzo wiem...

A co w przypadku starych domów i nowych adresów? I od kiedy dom przestaje być stary a zaczyna być nowy? Rozumiem ze np przy nowym numerze domu musi zaznaczyć ze jest to nowo uruchomione źródło i zgłosic je jeszcze raz aby otrzym,ac dodatek? Mimo ze dokładnie ten sam piec mial zgłoszony na czas pod starym numerem?
EwaMagdalena
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: EwaMagdalena »

Wiecie co na dobrą sprawę to ci ludzie mogą wszyscy wpisać sobie w deklaracji, że jest to nowo zgłoszone źródło ciepła, a nie istniejące. Podam przykład moich sąsiadów- mają od dawna piec gazowy i gaz z sieci oraz kominek rekreacyjny. Zgłosili wcześniej tylko piec gazowy, a jak weszła nowa ustawa to cyk po 11 sierpnia zgłoszony kominek, zaznaczony, że nowy... (a stoi już parę lat). Ewidentne oszustwo, ale kto to sprawdzi? Teraz przykład mój- mam piec gazowy i gaz z sieci (tak też zgłosiłam w terminie ustawowym) ale z uwagi na rosnące ceny gazu i dostęp do taniego drewna w moim przypadku będę montować kominek. Oczywiście źródło ciepła zgłoszę bezpośrednio po uruchomieniu. Zgodnie z prawdą i rzeczywistością będzie, ale widzicie jaki powstaje bubel? Inaczej jakby w tych deklaracjach CEEB trzeba było potwierdzić jakimś dowodem zakupy, czy czymkolwiek innym, że jest to faktycznie nowe źródło ciepła...
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Jeżeli po 11 sierpnia stary dom pod nowym adresem posiada piec po raz pierwszy uruchomiony, to jak najbardziej
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
kalina.malina
Starszy referent
Kontakt:

Ale ono nie musi byc nowo kupione. Zaznaczasz tylko tam ze zostało uruchomione po 1 lipca 2021. czyli ponad rok temu. Przeciez równie dobrze mogł sobie ten kominek stac nieuzywany 10 lat i zgłaszasz go teraz bo 2 tyg temu go pierwszy raz uruchomiłaś. Dowodzz zakupu nic do tego nie ma bo bo mogles to kupic dawno temu.

A kuchnia weglowa w starej posesji która dopiero kupiłas? Nie wiesz iole masz lat, iole stoi itd. Kupujesz i pierwszy raz ją uruchamiasz. Dlaczego ktos taki miałby nie dostac weglowego tylko dlatego ze poprzedni własciciele od 50 lat nie zyja wiec ie zglosili kuchni w terminie a spadkobierów nie było.
kalina.malina
Starszy referent
Kontakt:

noteev pisze: 23 wrz 2022, 8:24 Jeżeli po 11 sierpnia stary dom pod nowym adresem posiada piec po raz pierwszy uruchomiony, to jak najbardziej
Po raz pierwszy uruchomiony POD TYM ADRESEM. Wcześniej działał pod innym. Wiem ze dane w ceeb są wtedy wątpliwej jakości ale i tak przecież takie są .
Bo chyba raczej ustawodawca nie miał w zamyśle wykluczyć wszystkich nowych adresów z piecami działającymi dłużej tylko dlatego ze nie istniały przed 11 sierpnia.
Awatar użytkownika
noteev
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

EwaMagdalena pisze: 23 wrz 2022, 8:19 Wiecie co na dobrą sprawę to ci ludzie mogą wszyscy wpisać sobie w deklaracji, że jest to nowo zgłoszone źródło ciepła, a nie istniejące. Podam przykład moich sąsiadów- mają od dawna piec gazowy i gaz z sieci oraz kominek rekreacyjny. Zgłosili wcześniej tylko piec gazowy, a jak weszła nowa ustawa to cyk po 11 sierpnia zgłoszony kominek, zaznaczony, że nowy... (a stoi już parę lat). Ewidentne oszustwo, ale kto to sprawdzi? Teraz przykład mój- mam piec gazowy i gaz z sieci (tak też zgłosiłam w terminie ustawowym) ale z uwagi na rosnące ceny gazu i dostęp do taniego drewna w moim przypadku będę montować kominek. Oczywiście źródło ciepła zgłoszę bezpośrednio po uruchomieniu. Zgodnie z prawdą i rzeczywistością będzie, ale widzicie jaki powstaje bubel? Inaczej jakby w tych deklaracjach CEEB trzeba było potwierdzić jakimś dowodem zakupy, czy czymkolwiek innym, że jest to faktycznie nowe źródło ciepła...
No ale przecież masz możliwość żądania faktury za piec, rachunku za instalację itd.
Albert Camus
EwaMagdalena
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: EwaMagdalena »

noteev pisze: 23 wrz 2022, 8:32
EwaMagdalena pisze: 23 wrz 2022, 8:19 Wiecie co na dobrą sprawę to ci ludzie mogą wszyscy wpisać sobie w deklaracji, że jest to nowo zgłoszone źródło ciepła, a nie istniejące. Podam przykład moich sąsiadów- mają od dawna piec gazowy i gaz z sieci oraz kominek rekreacyjny. Zgłosili wcześniej tylko piec gazowy, a jak weszła nowa ustawa to cyk po 11 sierpnia zgłoszony kominek, zaznaczony, że nowy... (a stoi już parę lat). Ewidentne oszustwo, ale kto to sprawdzi? Teraz przykład mój- mam piec gazowy i gaz z sieci (tak też zgłosiłam w terminie ustawowym) ale z uwagi na rosnące ceny gazu i dostęp do taniego drewna w moim przypadku będę montować kominek. Oczywiście źródło ciepła zgłoszę bezpośrednio po uruchomieniu. Zgodnie z prawdą i rzeczywistością będzie, ale widzicie jaki powstaje bubel? Inaczej jakby w tych deklaracjach CEEB trzeba było potwierdzić jakimś dowodem zakupy, czy czymkolwiek innym, że jest to faktycznie nowe źródło ciepła...
No ale przecież masz możliwość żądania faktury za piec, rachunku za instalację itd.
Myślę, że zmierzamy już do kurjozalnych sytuacji i w żadnym SKO nie uda nam się obronić naszych odmów...
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

kalina.malina pisze: 23 wrz 2022, 8:30 Wiem ze dane w ceeb są wtedy wątpliwej jakości ale i tak przecież takie są .
oj jak delikatnie powiedziane :D przez te dodatki wszystkie i co ludziki robią, żeby kasiorę dostać na ten moment to ceeb to syf, kiła i mogiła, chooy, doopa i kamieni kupa :lol: :lol: :lol: baza do zaorania bo jak na tej podstawie ma być jakaś polityka prowadzona to niech nas bogowie mają w opiece....

plus jeszcze swoje dołożyli wprowadzający deklaracje totalnym olewactwem :lol:
ODPOWIEDZ