Co szkolenie to problem

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
Aneta9463

Co szkolenie to problem

Post autor: Aneta9463 »

Jestem po kolejnym szkoleniu ze stypendiów. Szkoląca powiedziała, że termin składania wniosków to tylko od 1 do 15 września jak mówi ustawa. Wszystkie wnioski , które wpłynęły po terminie nie powinny być nawet rozpatrzone. Moja kierownik mówi , że dla tych osób trzeba wydać mimo wszystko decyzję odmowną, że nie złożyli w terminie. Może ma ktoś wzór takiej decyzji? Kolejną rzeczą która poruszana była na szkoleniu to, że można rozpatrzyć po terminie wniosek pozytywnie, jeżeli miała miejsce nadzwyczajna sytuacja (np. nagła choroba, pożar), w innych przypadkach czyli np. przy stracie pracy i pogorszeniu sytuacji finansowej nie należy się stypendium (od tego jest pomoc społeczna ). Pomóżcie, mój mózg nie potrafi przyjąć tak ,,skomplikowanej " wiedzy.
xyz@

Re: Co szkolenie to problem

Post autor: xyz@ »

utrata dochodu wg mnie jest tym szczególnym przypadkiem i o tym mówi ten wyrok - Wyrok WSA w Olsztynie 20 marca 2008r. sygnatura akt IISA/OL 95/08)

po terminie wydajemy decyzję odmowną

Zgodnie z art. 90n ust. 7 przyznanie stypendium szkolnego jest jednak możliwe także na podstawie wniosku złożonego po terminie, jeżeli zaistnieje "uzasadniony przypadek". Ten zwrot niedookreślony powinien być interpretowany w sposób bardziej zbliżony do "wyjątkowego przypadku", gdyż inaczej rygorystycznie ustalone terminy traciłyby wszelki sens. W ramach tego kryterium organ właściwy może rozważyć takie kwestie, które podlegałyby uwzględnieniu przy rozpatrywaniu wniosku o przywrócenie terminu na mocy art. 58 k.p.a., np. błędną lub nieścisłą informację otrzymaną od pracownika organu właściwego w sprawach świadczeń pomocy materialnej o charakterze socjalnym, na skutek których doszło do omieszkania przepisanego terminu. Zob. także teza 8 do art. 7 i teza 12 do art. 36a. Wnioskodawca powinien uzasadnić, z jakich wyjątkowych względów termin został przekroczony. O tym, czy przypadek jest "uzasadniony", decyduje jednak organ właściwy zgodnie z art. 90m. Jeżeli jednak nie znajduje on podstaw do uznania przypadku za "uzasadniony", nie powinien orzekać formalnie (o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia bądź o umorzeniu postępowania z uwagi na jego bezprzedmiotowość), ale powinien wydać decyzję o odmowie przyznania świadczenia, co pozwoli następnie na kontrolę motywów takiego orzeczenia w toku instancji.
Terminy określone w ust. 6-7 komentowanego artykułu dotyczą tylko postępowania na wniosek, nie stanowią natomiast żadnej przeszkody do wszczęcia postępowania z urzędu na podstawie art. 90n ust. 3. Rozważenie zasadności wszczęcia takiego postępowania, w razie złożenia wniosku po terminie, jest obowiązkiem organu właściwego w sprawach, o których mowa w art. 90m791.
Aneta9463

Do XYZ. Może jesteś w posiadaniu wzoru takiej decyzji odmownej z powodu przekroczenia terminu. Będę wdzięczna do grobowej deski. [email protected] . Pozdrawiam
xyz@

Post autor: xyz@ »

niestety nigdy nie odmawiałam z powodu przekroczenia terminu
Aneta9463

Rozumiem. Dzięki Xyz . Jesteś nieoceniona :) A może ktoś wydawał taka decyzję ?
zuzzaneczka

Post autor: zuzzaneczka »

Zajrzyj na stronę MEN Jest tam stanowisko , które dopuszcza przyjmowanie wniosków z uwagi na zmianę kryteriów i zasiłków. Poza tym nie musisz się stosować do wykładni szkolących lecz np. orzecznictwa WSA, SKO
ODPOWIEDZ