Kochani, a co odpowiedziec na wniosek w którym nie ma rachunków z en. elektrycznej gdyż wnioskodawca ma odcięty prąd na wynajmowane mieszkanie. Czy należy się ryczałt?
W dochodach tylko skł. zdrowotne.
Moim zdaniem TAK.
Z ustawy wynika taki obowiązek, z zasad tzw. sprawiedliwości społecznej też, a że wykonawca obowiązków ustawowych, czyli Rząd, nie przewidział dobrego sposobu, to problem rangi technicznej, do załatwienia.
-w dochodach tylko składka zdrowotna, wynajmuje mieszkanie, a czy zadałaś pytanie czy ma zaległości za czynsz ? (właściciel raczej nie trzyma niepłacących lokatołow) rachunek za prąd , telefon zapłacony? nie mówiąc już o podstawowych produktach żywnościowych, czy może korzysta z pomocy społ. (zas.cel.okresowy...)?
Ja też mam takie przypadki, ale jak zadam w/w pytania, daje to do zrozumienia, że kłamie, to się okazuje,że trzeba sobie jakoś radzić dochody się znajdują, zaległości nie ma i wtedy pisze oświadczenie o tych dochodach, których w pierwszej wersji nie było
- wg J. Bajora, \"jezeli nie ma prądu w lokalu, to przez analogię wziąć z sąsiedniego lokalu\"
Czyli kiedy nie ma prądu, to niby nie musi ani grzać wody, ani ogrzewać mieszkania, a nawet gotować, więc mu ani węgiel ani drewno niepotrzebne (??????)
Dziękuję za podjęcie tematu, uwagi są skrajnie różne, ale przydały się bardzo - DM wraz z ryczałtem zostały przyznane, aczkolwiek zastanawiałam się czy słusznie. Wnioskodawca samotny, korzysta z pomocy GOPS.