Mam pytanie odnośnie wykupu mieszkania komunalnego na własność. Jeżeli dana osoba wykupi mieszkanie w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku to doliczacie kwotę wykupu mieszkania do dochodu??
pozdrawiam
Mam podobny przypadek. Pan wykupił od komunalki mieszkanie na własność za grosze. Pan pracuje na czas nieokreślony, żona bezrobotna bez prawa do zasiłku, nie korzystają z OPS. Podobno wzięli kredyt 5 tys. na to mieszkanie. Czy to rażąca dysproporcja?? czy sie nie czepiać i przyznać?
też miałam taki przypadek: małżeństwo (rodzina 4 osobowa) wykupiło mieszkanie za 10 tyś. zł, a w deklaracji i na oświadczeniach wykazują, że nie pracują dorywczo, nie korzystają z pomocy społecznej, utrzymują się z umowy zlecenia - miesięcznie ok. 800 zł + rodzinne, nie zalegają z opłatami (do zarządcy płacili ok. 600 zł na miesiąc) a na mieszkanie pożyczyli od rodziny. Pan ma przerwy w rejestracji w PUP z powodu nie wstawienia się w wyznaczonym terminie (podejrzewam, że jeździ za granicę). A o dodatek pokazują mi akt notarialny o wykupie mieszkania oraz wydatki - opłaty do byłego zarządcy, bo wykup był w miesiącu, za który już zapłacili do zarządcy. Więc pytam się ich jak to robią, że na wszystko im starcza - przyjdą w grudniu z nowym wnioskiem, bo wtedy już będzie zaświadczenie z PUP za 3 m-ce, że Pan jest zarejestrowany bez prawa do zasiłku. I jak zwykle dochód będzie taki, że dm dostaną.