Sejm nie zmienił przepisów, bo w dalszym ciągu tańszym rozwiązaniem jest płacić tym, którzy się odwołają niż wszystkim.ira pisze:Kronos masz zupełną rację a właściwie na ten temat jak wskazał TK jest jednolite stanowisko sądowe itd. Pytanie tylko dlaczego do tego czasu sejm nie zmienił tego przepisu i my mamy działać pod prąd czyli niezgodnie z obowiązującą ustawą. Elmer słusznie napisał jak mamy postępować czy też co mamy chronić......
Widzisz, żeby żądać zwrotu dotacji, wadliwość decyzji musiałaby zostać potwierdzona w trybie administracyjnym, czyli jej niezgodność z prawem musiałoby potwierdzić SKO. A jak orzeka SKO wiem doskonale, bo na gruncie SP mam ponad 50 decyzji, w których usiłowałem kilka lat temu odmówić małżonkom prawa do SP. I w każdej jednej sprawie SKO zaznaczało, podobnie jak robią to TK, NSA i WSA, że pozostawanie w związku małżeńskim nie może stanowić podstawy odmowy przyznania SP małżonkowi osoby wymagającej opieki. I SKO odmówi stwierdzenia nieważności takiej decyzji, bo rażącego naruszenia prawa nie ma. Ba, naruszenia prawa nie ma w ogóle.słaba pisze:Tylko co potem tzn. kontrola wydziału, która stoi na stanowisku takim jak ministerstwo? Kto będzie zwracał świadczenia? ...
Ja pisałbym zastrzeżenia do takiego protokołu, bo to bzdura. Poza tym z pewnością wysłałbym sprawę do SKO celem zbadania czy nie zachodzą przesłanki do stwierdzenia nieważnosci decyzji i jestem przekonany, że SKO odmówiłoby wszczęcia postępowania.Mam przykład zausterkowania przez kont rolujących w SZO terminu przyznawania tego świadczenia od momentu zakończenia zatrudnienia (zwolnienia się z pracy wnioskodawcy, który przepracował niepełny miesiąc). Tzn. należało przyznać wg nich świadczenie od miesiąca następnego ze względu na utratę dochodu. Na chłopski rozum uznaliśmy, że nie było uzysku, to jak robić utratę? No i okazało się, że to jest nieprawidłowo.
Więc może lepiej byc przesadnie ostrożnym???? Bo dzisiaj jest taka interpretacja a jutro siaka i owaka???? Niech się odwołuje wnioskodawca.
Na dzień 30-06-2013 nie spełniali warunków czyli NIE POBIERALI ŚWIADCZENIA?Proszę o wyjaśnienie pobierali świadczenie po tej dacie czy nie.zazula pisze:Jesli świadczenie pielęgnacyjne było przyznane przez SKO i wygaszone przez nas z dniem 30-06-2013 roku, to składają wniosek o ZDO. dajemy odmowę, bo na dzień 31-12-2012 roku nie spełniali warunków do ŚP, a oni mają możliwość odwołać się od naszej decyzji do SKO