Co z refundacją VAT za miesiące letnie?
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenie wychowawcze, refundacja podatku VAT
- Kontakt:
Co z refundacją VAT za miesiące letnie?
Jak rozumiem wnioski o refundację VAT dotyczą ogrzewania gazem. Co zrobić wobec tego z fakturami za miesiące letnie, gdzie wyraźnie widać, że rachunki niskie, gdyż nie ma ogrzewania a działa np. tylko kuchenka na gaz? Przy czym faktury rozliczeniowe za rok czy za pół roku też obejmują miesiące letnie i nie da się wyodrębnić zużycia gazu na ogrzewanie z miesięcy zimowych, wiosennych i jesiennych. W ustawie nie ma na ten temat nic, ale wniosek wyraźnie dotyczy ogrzewania! Wnioskodawcy składają wszystkie faktury i chyba mają rację, że nie ma narzędzi by odrzucać faktury za miesiące letnie i należy przyznawać refundację, chociaż nie jest za ogrzewanie centralne tylko za ogrzewanie np wody albo kuchenka...Jak wy robicie?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Co z refundacją VAT za miesiące letnie?
no niezupełnie wobec czego dalszy wywód jest pozbawiony sensu

-
- Referent
- Kontakt:
Więc cytuję oświadczenie z wniosku:
Oświadczam, że głównym źródłem ogrzewania mojego gospodarstwa domowego jest jedno z następujących źródeł: Kocioł gazowy....
To po co byłoby to oświadczenie?
Zresztą cała rzesza ludzi używa gazu, ale nie do ogrzewania mieszkań i nie może otrzymać refundacji VAT, więc to wszystko jest bez sensu.
Oświadczam, że głównym źródłem ogrzewania mojego gospodarstwa domowego jest jedno z następujących źródeł: Kocioł gazowy....
To po co byłoby to oświadczenie?
Zresztą cała rzesza ludzi używa gazu, ale nie do ogrzewania mieszkań i nie może otrzymać refundacji VAT, więc to wszystko jest bez sensu.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
no to przeanalizuj dokładnie o czym jest to oświadczenie i o czym mówi ustawa określając uprawnienia do otrzymania refundacji
ustawa nie mówi o refundacji paliwa gazowego ZUŻYTEGO do ogrzewania a mówi o zwrocie VAT za ZUŻYTE paliwo gazowe przez gospodarstwa domowe, które zgłosiły kocioł gazowy jako źródło ogrzewania i oświadczają, że jest ono głównym źródłem
jakbyśmy się mieli zajmować sensem i logiką obecnego prawodawstwa to byśmy skończyli w psychiatryku

ustawa nie mówi o refundacji paliwa gazowego ZUŻYTEGO do ogrzewania a mówi o zwrocie VAT za ZUŻYTE paliwo gazowe przez gospodarstwa domowe, które zgłosiły kocioł gazowy jako źródło ogrzewania i oświadczają, że jest ono głównym źródłem
jakbyśmy się mieli zajmować sensem i logiką obecnego prawodawstwa to byśmy skończyli w psychiatryku

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Ja ogólnie mam to w d.... . Dostaje wniosek z fakturami za okres wakacji to przyznaje. Szkoda mi się spalać na takie rozkminy. Kolejny program pisany na kolanie i dodatkowo cudownie finansowany.
-
- Referent
- Kontakt:
Partacze ustawowi... Wkrótce wybory, wszyscy won. Cóż, zgadzam się z wami... i przyznaję za miesiące letnie.
-
- VIP
- Zajmuję się: Fszystkim
- Kontakt:
Pierwszy dzień w tym kraju?

-
- Referent
- Kontakt:
Nie... ale zawsze zachodzę w głowę, jak to możliwe, że aż tak ... Tak jak przy tym pierwszym pytaniu referendalnym. Bezczelna manipulacja!
-
- Referent
- Zajmuję się: sr/fa/sw
- Kontakt:
dokładnieSzarak pisze: 09 sie 2023, 10:12 Ja ogólnie mam to w d.... . Dostaje wniosek z fakturami za okres wakacji to przyznaje. Szkoda mi się spalać na takie rozkminy. Kolejny program pisany na kolanie i dodatkowo cudownie finansowany.

Oprócz Co z refundacją VAT za miesiące letnie? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dodatek gazowy zmiana składu rodziny we wniosku
refundacja Vat - piec zgłoszony do CEEB po 21.12.2022 nie w ciagu 14 dni od daty uruchomienia
Czy należy się zwrot
Pobranie raportu z ZONE do wczytania w Sygnity
refundacja vat bez sytemu
Refundacja VAT
Refundacja VAT
Co z refundacją VAT za miesiące letnie? - Dodatek osłonowy i węglowy
Refuncjacja VAT- odmowa 2021, co teraz?
dochód ze sprzedaży działki
refundacja podatku VAT
Nr rachunku odbiorcy na fakturze inny niż nr rachunku odbiorcy na potwierdzeniu przelewu.
Faktyczna faktura rozliczeniowa
Zaświadczenie do zakupu węgla
czy do was też wydzwaniają????
faktura prognozowana i rozliczeniowa