co z tymi karami jest?

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~zoska

co z tymi karami jest?

Post autor: ~zoska »

Kontrole podważają wszystkie rodzaje kar w domach dziecka, wobec tego proszę o informację jakie kary są dozwolone i jakie stosujecie?
~gocha

Re: co z tymi karami jest?

Post autor: ~gocha »

samo słowo kara jest już straszne - konsekwencja jest bardziej akceptowalna i ze swego założenia mówi że wynika z czegoś :) za różne przewinienia całe życie człowiek ponosi konsekwencje i my tak do tego podchodzimy. mamy system który jest oczywiście ruchomy ale siedliśmy i ustaliliśmy jakie zachowania nam przeszkadzają co powinno się zmienić i dobieraliśmy konsekwencje do tych zachowań i jakoś to działa.
~Wojtek

Post autor: ~Wojtek »

Witam,
skoro to działa Małgosiu ;) to podzielcie się, proszę, swoimi doświadczeniami i rozwiązaniami.
Pozdr.
~zoska

Post autor: ~zoska »

Gosiu, będzie nam miło jeśli napiszesz więcej - jak stosujecie te konsekwencje, jakis przykład. Miłego dnia.
~gocha

np. za NOTORYCZNY bałagan w pokoju - drzwi od pokoju na tydzień lądują u wychowawców. jednakże każdy musi dobrać do siebie nie ma tak, że u Was zadziała to co u nas - różne dzieci różne konsekwencje.
~ja

Post autor: ~ja »

a co za nie chodzenie do szkoły?tydz zamknięcia w szkole?:)
~gocha

:) się by przydało. Odprowadzaliśmy do szkoły i odbieraliśmy - to było upie.dliwe dla nas ale cóż. Ze szkoły nie wypuszczali jej jak nie przyszliśmy czasem do końca przerwy siedziała przy drzwiach ale to zależy też od współpracy ze szkołą
~ja

macie odgórne kary lub kosekwencje dla podopiecznych za wagarowanie,palenie papierosów,niewłasciwe odzywanie sie do wychowawców itp?obowiązujące wszystkich jednakowo?
~gocha

mamy odgórnie konsekwencje dla wszystkich za to co uważaliśmy że taka potrzeba jest. nie mieszczą się tam akurat te rzeczy o których piszesz. Jeśli chodzi o palenie to z kieszonkowego płacą na \"fundusz zdrowia\" 10 zł natomiast dla nas jest to trochę walka z wiatrakami i skutecznych konsekwencji się nie wymyśli - wg nas. A tworzyć coś co nie działa - bezsens bo daje tylko komunikat, że można sobie bimbać na zasady. kwestie wagarów rozwiązujemy na bieżąco. tzn jeśli są to pojedyncze lekcje - to odgórnie zakaz wyjścia na dwór odpowiednio jedna godz opuszczona jeden dzień szlaban - (ale wiem z poprzednich wątków, że nie wszędzie wychowankowie mogą sobie wychodzić.) natomiast notoryczne jest indywidualnie dyskutowane i na bieżąco ustalane przez zespól.
~ja

no to chyba macie jakieś ułozone dzieci:)nasze za żadne skarby świata nie zgodza się na zakaz wyjścia!a nie mam zamiaru pojśc siedzieć bo zamiast drzwiami wyjda oknem!
na fundusz zdrowia -super sprawa:)ale co jak uzbieracie dana kwote?za te pieniadze wyjazd na basen tym którzy pala?
ODPOWIEDZ