\"wiem o tym ludzie co ja mam teraz zrobić? skoro wydałam wszczęcie postępowania do decyzji zmieniającej??? wydam se w marcu z datą marcową a zwrotke strona odbierze wstawi datę marcową i już. \"
tez zmieniam z data kwietniowa i mam to gdzies, chyba macie malo swiadczen, jak sie wyrobiliscie zrobic wszczecia, ludzie to poodbierali minelo 7 dni i wydaliscie jeszcze w marcu decyzje. u mnie bez szans, mi radca powiedzial, aby z wszczeciem w marcu zdazyc,
Decyzja jest ważna dopóki się jej nie uchyli, nie zostanie stwierdzona jej nieważność lub nie wygaśnie zgodnie z art. 162 Kpa. To, że pomoc była przyznana do dnia 31.03.2014 r. nie oznacza, że teraz decyzja jest \"nieważna\". Ona nadal jest w obiegu prawnym i potwierdza prawo do pomocy, choć została zrealizowana. Nie ma przeszkód żeby zmienić ją na korzyść strony w kwietniu (zgodnie z art. 106 ust. 5 ustawy o pomocy społecznej).
Nie popadajmy w paranoję.
Nie ma żadnych prawnych przeciwskazań ażeby decyzje, które zostały zrealizowane zmienić w kwietniu, ponieważ zmiana tych decyzji wywiera skutki w przyszłość a nie wstecz. Z uwagi na konstytutywność takich decyzji, mogą one wywierać skutki tylko i wyłącznie ex nunc, czyli na przyszłość.