Witam prosiłabym o zajęcie stanowiska w następującej sprawie. Mam 78 letnią schorowaną panią która wymaga umieszczenia w dps, ze względu na brak odpowiedniej opieki ze strony rodziny. Pani ma męża który od lat z nią nie zamieszkuje, a także 5 dzieci i wnuki. Zostały przeprowadzone wywiady alimantacyjne u w/w z których wynika że 4 wnucząt i 1 córka mogą płacić za pobyt pani w DPS. Nurtuje mnie jednak pytanie co zrobić w tej sytuacji , ponieważ syn który zamieszkuje z panią przejoł całe gospodarstwo rolne darowizną, w akcie notarialnym mamy zapis :
\" pan oświadcza, że na polecenie matki ustanawia dożywotnio i nieodpłatnie służebność osobistą mieszkania polegającą na prawie korzystania z jednej izby w domu mieszkalnym, 1/3 części zabudowań gospodarczych, utrzymanie dla niej jednej krowy oraz zobowiązuje się zapewnić jej opał, opiekę i pielęgnację w chorobie\" a następnie określono wartość służebności. Co zrobić w takim przypadku?
Dla mnie ewidętnie koszty utrzymania matki w DPS powinien ponosić tylko syn który przejoł gospodarstwo darowizną.
Proszę o pomoc i ewentualnie o jakieś akty prawne które wyjaśniają tę kwestię oczywiście po za ustawą o pomocy społecznej z góry dziękuję za pomoc