drastyczne zmniejszenie dotacji - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 wrz 2009, 16:53

Jestem pracownikiem DPS w woj. łódzkim. Bardzo zbulwersowała mnie informacja, która wyszła na początku września br. z urzędu wojewódzkiego do naszego starostwa, dot. drastycznego zmniejszenia dotacji w domu pomocy. Wynika to, jak wskazano w piśmie z oszczędności w budżecie państwa (powołują się na ustawę z 17 lipca o zmianie ustawy budżetowej na 2009 r.). Oczywiście można zrozumieć, że jest kryzys, a rząd musi szukać oszczędności - ale szukać ich w pomocy społecznej i zabierać najbiedniejszym, to jest naprawdę bulwersujące i chore.
Niepokoją mnie przy tym sprawy następujące:
- jak utrzymać warunki bytowe i co za tym idzie osiągnięty standard na odpowiednim poziomie, skoro teraz zabrakło pieniędzy na podstawowe sprawy,
- kto ma dofinansować braki zabranych środków na bieżącą działalność domów - biedne starostwo?,
- a koszt utrzymania mieszkańca zamiast wzrosnąć w przyszłym roku, to niestety spadnie, w naszym przypadku o jakieś 200 zł.
Zapraszam do dyskusji, bo wiem, że macie podobny problem.
~marzena

Napisano: 23 wrz 2009, 10:04

Ja pracuję w DPS w śląskim i jak narazie nic na ten temat nie wiemy. Ale jeśli dotacja zostanie nam zmniejszona to oczywiście, że koszt też się obniży. Już teraz trudno jest przeprowadzać konieczne remonty więc nie wyobrażam sobie jak będzie możliwe utrzymanie standardu.
~basia

Napisano: 27 wrz 2009, 15:51

U mnie w warm.-mazurskim nic się nie dzieje.Jakieś środki pozabierali ale my zawsze mieliśmy sporą \"górkę\".Obecnie trwa wiele remontów i modernizacj w/g mojego szacunku na kilkaset tys.zł.
~Szofer

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem