Proszę o poradę! Czy ktoś miał podobny przypadek?
Mam w dps rezygnację z pobytu mieszkańca po udarze mózgu. Można powiedzieć że mieszkaniec jest nie w pełni świadomy.
Rezygnację w sumie podpisała rodzina mieszkańca, ponieważ on sam ze względu na obecny stan zdrowia nie jest w stanie złożyć podpisu. OPS uchyli decyzję o skierowaniu do dps na podstawie mojej notatki, że mieszkaniec wyraził wolę rezygnacji z pobytu przez skinięcie głową. Na podst art 54 ustawy zawiadamiam prokuratora o rezygnacji z pobytu mieszkańća dps wymagającego pomocy.
Wszystko wydaje się w porządku. Rodzina zapewnia mieszkańcowi warunki do opieki i sama opiekę w swoim domu, nie mam żadnych zastrzeżeń. Po pobycie w szpitalu mieszkanie bezpośrednio wrócił do swojego domu zamiast do DPS. Mam tylko mieszane uczucia, w związku z samym faktem rezygnacji. Trudno do końca mówić o jakiejś świadomości osoby rezygnującej. Trochę to jest naciągane, bo inaczej OPS nie uchyliłby decyzji kierującej i nadal musiałby być pokrywany koszt pobytu. Czy prokurator się do tego nie przyczepi?