rezygnacja z DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 wrz 2009, 23:15

Proszę o poradę! Czy ktoś miał podobny przypadek?
Mam w dps rezygnację z pobytu mieszkańca po udarze mózgu. Można powiedzieć że mieszkaniec jest nie w pełni świadomy.
Rezygnację w sumie podpisała rodzina mieszkańca, ponieważ on sam ze względu na obecny stan zdrowia nie jest w stanie złożyć podpisu. OPS uchyli decyzję o skierowaniu do dps na podstawie mojej notatki, że mieszkaniec wyraził wolę rezygnacji z pobytu przez skinięcie głową. Na podst art 54 ustawy zawiadamiam prokuratora o rezygnacji z pobytu mieszkańća dps wymagającego pomocy.
Wszystko wydaje się w porządku. Rodzina zapewnia mieszkańcowi warunki do opieki i sama opiekę w swoim domu, nie mam żadnych zastrzeżeń. Po pobycie w szpitalu mieszkanie bezpośrednio wrócił do swojego domu zamiast do DPS. Mam tylko mieszane uczucia, w związku z samym faktem rezygnacji. Trudno do końca mówić o jakiejś świadomości osoby rezygnującej. Trochę to jest naciągane, bo inaczej OPS nie uchyliłby decyzji kierującej i nadal musiałby być pokrywany koszt pobytu. Czy prokurator się do tego nie przyczepi?
~zofia

Napisano: 05 paź 2009, 16:35

powinnaś poczekać na decyzję z sądu.
~stasia

Napisano: 06 paź 2009, 12:57

porównujesz do ostanigo dochodu klienta na podstwie, którego zmieniłaś odpłatność klienta jeśli od tamtej pory dochód wzrósł o ponad 47, 70 to zmieniasz.
~/

Napisano: 07 paź 2009, 0:49

???
~zofia

Napisano: 07 paź 2009, 19:05

Zofio, mślę że słusznie masz wątpliwości bo jeżeli mieszkaniec jest nieświadomy to nie można sporządzać dokumentów fałszywych (notatka).
Inaczej jeżeli mieszkaniec jest w pełni zdolny do zrozumienia treści a nie potrafi się podpisać, wówczas stosujemy odcisk palca (reguluje to Kodeks cywilny).
Ja osobiście czekałabym na decyzję Sądu, chociaż wydaje mi się że rodzina może podjąć taką decyzję jeżeli jest opiekunem czy kuratorem dla tej osoby.
~Ala

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x