Pani kolejny raz składa wniosek o DM, donosi również jak co pół roku zaświadczenie (na Naszym druku) od pracodawcy o dochodach męża...zaświadczenie to wzbudziło moje podejrzenie, zadzwoniłam do firmy, która to wystawiała i okazało się, że pomyliły im się rubryki i w miejsce kwoty brutto (którą ja biore) wpisali przychód, czyli kwotę zawierającą koszty uzyskania przychodu i składki na ubezp.społ. w związku z tym poprosiłam o sprostowanie i ok. ALE zajrzałam do teczki i okazuje się, że w dwóch poprzednich wnioskach sytuacja była taka sama.....ja biorąc wtedy dochód nie sprawdzałam czy oni dobrze wyliczyli. a mam to w formie tabelki, gdzie wyszczególniony jest: przychód, koszty uzyskania przychodu, składki na ubezp.społ i dochód brutto. po prostu wzięłam tę kwotę, która mnie interesuje i nie wnikałam w pozostałe składniki....i teraz: czy wznowić postępowanie w związku z tym i wypłacić róźnicę( bo po ponownym przeliczeniu wyszłoby więcej dodatku) czy pozostawić to tak jak jest....doradźcie
hmm....
żeby być uczciwym - należałoby wszcząć postępowanie i wyrównać ludziom, bo inna sprawa, że jak kontrola wyniucha, że dodatek został zaniżony i to pewnie sporo - to może być kiedyś zadyma...
pewnie, że może to nie wyjść na światło dzienne, ale myślę,ze w tym przypadku wznowiłabym postępowanie...wyjasnisz ludziom sytuację i z pewnością się ucieszą...
czyli powinnam zrobić wznowienie postępowania, następnie należy wydać decyzję zmieniającą w części dotyczącej wysokości dodatku i wypłacić różnicę,tak?nie ma znaczenia,że decyzja już wygasła....