co zrobić??

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
gops 2
Praktykant
Zajmuję się: PS/DM/DE
Kontakt:

co zrobić??

Post autor: gops 2 »

Klientka złożyła wniosek 02.12. Wczoraj zgłosiła, że ojciec zmarł. Co w tej sytuacji zrobić, naliczyć dodatek na 4 osoby bez ojca, co z jego emeryturą???
Korzystała z dodatku mieszkaniowego do czerwca br. wniosek złożyła dopiero teraz bo nie chciała żeby liczyć jej dochody z pracy, której już nie wykonuje czy a prawo do świadczenia wstecz???
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Re: co zrobić??

Post autor: brodafix »

Co w tej sytuacji zrobić, naliczyć dodatek na 4 osoby bez ojca, co z jego emeryturą???
moim zdaniem, ojca należy wykreślić ze składu gosp. domowego. Nie ma ojca nie ma dochodów.
Korzystała z dodatku mieszkaniowego do czerwca br. wniosek złożyła dopiero teraz bo nie chciała żeby liczyć jej dochody z pracy, której już nie wykonuje czy a prawo do świadczenia wstecz???
złożyła klauzulę do wniosku?
nie ma w przepisach mowy o konieczności uzasadnienia prawa do dodatku wstecz
niemniej jednak wiruska się nie przestraszyła więc trzeba się zastanowić :o :? :shock:
można Pani wytłumaczyć w sposób sensowny, że jej powód na św wstecz nie jest wystarczający ;)
Ira
Stażysta
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny
Kontakt:

Post autor: Ira »

No właśnie, bo też się zaczęłam zastanawiać... Mamy obowiązek informować o tym dodatku wstecz, czy tylko jak ktoś jasno zadeklaruje, że taki chce to wówczas przyznajemy?
gops 2
Praktykant
Zajmuję się: PS/DM/DE
Kontakt:

Post autor: gops 2 »

Dzięki wielkie za podpowiedź. Też myślałam, żeby nie liczyć ojca ale zastanawiam się nad jego dochodami w gospodarstwie domowym były
Czy macie załączoną do wniosku klauzulę o przyznaniu świadczenia wstecz? bo ja nie mam
ODPOWIEDZ