Witam...
Mam problem - szkoła z mojej gminy wystawia dla mnie czyli dla MOPS-u notę za wyżywienie dzieci,MOPS płaci za tą notę w całości szkole,rodzice dziecka płacą do MOPS-u część wydatku/ wynika tak z decyzji wydanej ponieważ dochód przekracza kryterium dochodowe z ustawy o pomocy społecznej......../czy MOPS powinien wykazać tą wpłatę od rodziców dziecka w cząstkowej deklaracji VAT-7 /stawka zwolniona/ i otrzymany dochód odprowadzić do gminy ?- nie mam pojęcia czy to jest dobry tok myślenia , pomocy !!!!
CZĘŚCIOWY ZWROT WYDATKÓW Z TYT.DOŻYWIANIA
-
- Praktykant
- Zajmuję się: główna księgowa MOPS
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: CZĘŚCIOWY ZWROT WYDATKÓW Z TYT.DOŻYWIANIA
Po przemyśleniach - wiem,że do VAT-u nie mogę tego dać ponieważ szkoła wykaże do VAT-u całą notę i gmina miała by dwa razy sprzedaż wykazaną w deklaracjach VAT- cząstkowych/ raz ze szkoły a raz ode mnie/,ale co dale j?, ja jako MOPS mam sobie pomniejszyć wydatek o tą wpłatę od rodziców ? i utworzyć należność ? na jakim koncie ? 2..?,nie odprowadzać tej wpłaty do gminy ?- no nie wiem,pomóżcie ludzie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowa - cały czas się uczę :-)
- Kontakt:
U mnie wygląda to rak: Szkoła wystawia notę dla ops, ja obciążam fakturą "zw" odpowiednie osoby z odpłatnością i wykazuję w deklaracji VAT sprzedaż zw.
Księguję 221/KONTR-720
Wg mojej wiedzy, świadczenia między jednostkami tej samej gminy nie podlegaja ustawie o VAT, więc szkoła nie powinna ujmować "sprzedaży" dla was w deklaracji, a Wy tak.
Ale to tylko mija wiedza, może jeszcze ktoś sie wypowie?
Księguję 221/KONTR-720
Wg mojej wiedzy, świadczenia między jednostkami tej samej gminy nie podlegaja ustawie o VAT, więc szkoła nie powinna ujmować "sprzedaży" dla was w deklaracji, a Wy tak.
Ale to tylko mija wiedza, może jeszcze ktoś sie wypowie?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Witam...
Dziękuję " księgowa_a" za podpowiedż, ja przez weekend zgłębiłam temat i do takich samych wniosków doszłam.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Dziękuję " księgowa_a" za podpowiedż, ja przez weekend zgłębiłam temat i do takich samych wniosków doszłam.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
Oprócz CZĘŚCIOWY ZWROT WYDATKÓW Z TYT.DOŻYWIANIA - Księgowość przeczytaj również:
prowizja bankowa jaki dokument
Rb 28 s i potrącenie świadczenia rodzinnego z 500+
Sparawozdanie z wykonania wydatków za III kw 2017
sprawozdanie Rb-ZN - korekta dysponenta
zaangażowanie ubezpieczen społecznych i zdrowotnych od podop
faktury VAT za DPS-y zwolnienia korekty
pobyt w ZOL w SPZOZ a zasiłek celowy
Koszt utrzymania na starych zasadach
projekt konkursowy - partner OPS
Jak zaksięgować nienależnie pobrane 500+ z listy
odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki
UMOWA dozywianie-aneksy do umów
naliczanie wynagrodzeń od pracowników
zwrot świadczeń na konto banku zagranicznego
wymiana wykładzin i drzwi.klasyfikacja
wolontariat jak zaplanować ?????????????