odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Ps
- Kontakt:
odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki
Czy zostaliście pismo z MUW we odpisow aktualizacyjnych i dodatkosych inf. do sprawozdan rb27zz. Ja nie robię odpisów z funduszu i zaliczki A Wy ?? Co napiszcie w tym pismie
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FIN
- Kontakt:
Re: odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki
Cicho liczyłam, że pisma jakimś cudeńkiem nie dostanę
, ale żeby było ciekawie też pismo otrzymaliśmy. Ktoś ma jakieś przemyślenia odnośnie odpowiedzi na pismo? 

-
- Praktykant
- Kontakt:
A robicie odpisy?? Bo ja nie, jak tu osp. Na to pismo??;)
-
- Starszy referent
- Kontakt:
U nas też odpisów nie ma.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Ja odpiszę to samo co kilka lat temu, czyli że nie robimy odpisów. Jak będę miała nakaz z góry to zacznę robić.
Po za tym ja księguję 60% 240/225 i odsetki też. Jak od tego zrobić odpis aktualizujący??? Nie ma takiego przepisu. Muszę tak księgować bo skarbnik tak każe. Koło się zamyka. Dziękuję dobranoc.
Po za tym ja księguję 60% 240/225 i odsetki też. Jak od tego zrobić odpis aktualizujący??? Nie ma takiego przepisu. Muszę tak księgować bo skarbnik tak każe. Koło się zamyka. Dziękuję dobranoc.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Jak pozostali odpisuja??
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
I co odpisujecie na pismo? Czemu powołują się na art.3??? Chyba coś im się pomyliło.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Miłka pisze:Ja odpiszę to samo co kilka lat temu, czyli że nie robimy odpisów. Jak będę miała nakaz z góry to zacznę robić.
... i tu się mylisz, bo są przepisy i w formie ustawy i w formie rozporządzenia, a nawet Krajowy Standard Rachunkowości jest i jeszcze nawet wyjaśnienie dot. FA na stronie MF.
Ale Wy i tak tego nie zrobicie czego chce UW, bo oni stosują po prostu to co muszą ze zmienionych przepisów UOFP w zakresie należności i ulg z nimi związanych.
Ale odpis aktualizujący z UOR to nie zawsze to samo co ulga z UOFP.
Omawiam to na szkoleniach, na przykładach liczbowych ze wzorami księgowań, które są zaplanowane w:
30.10 Kielce
3.11 Katowice
6.11 Kraków
7.11 Rzeszów
8.11 Lublin
9.11 Białystok
10.11 Warszawa
13.11 Łódź
14.11 Poznań
15.11 Koszalin
16.11 Gdańsk
17.11 Olsztyn
...organizatorem najprawdopodobniej będzie Platforma Edukacyjna. Będziemy na nich m.in. rozwiązywać zadania z przykładami liczbowymi. Wszystko powyjaśniam jak trzeba...konto kwota stona "wn" i "ma", korespondencja kont, itp.itd. Na spokojnie i na luzie....z zastosowaniem zasady "oj tam, oj tam".
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No i mamy nowy plan kont na rok 2018:
https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2017/1911
Uważajcie bo jest w nim obowiązek publikowania sprawozdań finansowych na BIPie.
A zatem te księgowe co mają wszystko w nosie i księgują FA po staremu należność jako zobowiązanie będą się musiały ujawnić, bo wszystko w BIPie będzie widać. Podobnie jak te co nie stosują konta 640. A rok 2018 zaczyna się podobno na ogół od 1 stycznia 2018, a zasada ciągłości podobno mówi, że saldo końcowe (na 31.12.2017) ma być równe saldu początkowemu (na 1 stycznia 2018).
Oj będziecie miały Panie kłopoty w tych Waszych OPSAch i gminach....bo wszystko będzie widać w BIPie.....zobaczcie sobie na paragraf 34 ustęp 9 nowego planu kont.
Lepiej zacznijcie myśleć jak to poodkręcać. A temat ten będziemy omawiać na szkoleniach.
Pozdr TW
https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2017/1911
Uważajcie bo jest w nim obowiązek publikowania sprawozdań finansowych na BIPie.
A zatem te księgowe co mają wszystko w nosie i księgują FA po staremu należność jako zobowiązanie będą się musiały ujawnić, bo wszystko w BIPie będzie widać. Podobnie jak te co nie stosują konta 640. A rok 2018 zaczyna się podobno na ogół od 1 stycznia 2018, a zasada ciągłości podobno mówi, że saldo końcowe (na 31.12.2017) ma być równe saldu początkowemu (na 1 stycznia 2018).
Oj będziecie miały Panie kłopoty w tych Waszych OPSAch i gminach....bo wszystko będzie widać w BIPie.....zobaczcie sobie na paragraf 34 ustęp 9 nowego planu kont.
Lepiej zacznijcie myśleć jak to poodkręcać. A temat ten będziemy omawiać na szkoleniach.
Pozdr TW
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Mam pytanie do przedmówcy, że tak to ujmę: czy kiedykolwiek pracował jako księgowy w jakimkolwiek OPSie?
Oprócz odpis aktualizacyjny funduszu i zaliczki - Księgowość przeczytaj również:
sprawozdanie Rb-ZN - korekta dysponenta
zaangażowanie ubezpieczen społecznych i zdrowotnych od podop
faktury VAT za DPS-y zwolnienia korekty
pobyt w ZOL w SPZOZ a zasiłek celowy
Koszt utrzymania na starych zasadach
CZĘŚCIOWY ZWROT WYDATKÓW Z TYT.DOŻYWIANIA
projekt konkursowy - partner OPS
Jak zaksięgować nienależnie pobrane 500+ z listy
UMOWA dozywianie-aneksy do umów
naliczanie wynagrodzeń od pracowników
zwrot świadczeń na konto banku zagranicznego
wymiana wykładzin i drzwi.klasyfikacja
wolontariat jak zaplanować ?????????????
500+ w formie rzeczowej sposób rozliczenia
Jaki paragraf na konferencje dyrektora
Składki za podopiecznych od 1.10.2017