Mam przypadek studenta, który we wniosku wnioskuje o czesne, które wynosi 3.590 Osoba ta nie pracuje (renta), dochód powyżej 583. Co teraz z tym wnioskiem? Czy osoba powinna do wniosku dołączyć prośbę o zwiększenie czesnego z uzasadnieniem, czy sam fakty, iż wnioskuje o wyższe zesne zobowiązuje nas do wysłania prośby o zwiększenie do PFRON?
u nas mamy to opisane w procedurach rozpatrywania wniosków:
'Istnieje możliwość zwiększenia (ponad 3.000zł) kwoty dofinansowania kosztów opłaty za naukę (czesne) lub dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego dla Wnioskodawcy, którego przeciętny miesięczny dochód przekracza kwotę 583zł (netto) na osobę w gospodarstwie domowym. Decyzja o wyrażeniu zgody na zwiększenie kwoty dofinansowania może być podjęta przez Pełnomocników Zarządu PFRON w Biurze PFRON na podstawie wystąpienia i pozytywnej opinii PCPR lub Oddziału PFRON. Wnioskodawca aby uzyskać opinię PCPR powinien uzasadnić potrzebę zwiększenia dofinansowania ze względu na atrakcyjność wybranego przez siebie kierunku nauki na otwartym rynku pracy lub wskazać inne okoliczności zasługujące na indywidualne rozpatrzenie sprawy i zwiększenie dofinansowania.
Ja tez kieruję się tym zapisem "Wnioskodawca aby uzyskać opinię PCPR powinien uzasadnić potrzebę zwiększenia dofinansowania (...)", ale też nawet słowem się nie jąknę, aby kogoś o tym uświadomić, bo nie mam pojęcia, jak się za to zabrać względem PFRON. Tak to zagmatwali, utrudnili, że w ogóle nie zależy mi na tym, aby dać więcej kasy tym studentom.
Też mam wniosek o zwiększenie, dość duże bo powyżej 10 tys. Mam pytanie co wysłać do PFRON czy wniosek Wnioskodawcy z naszym wystąpieniem i opinią, czy tylko nasze wystąpienie i opinię?