nauka w szkole policealnej - moduł II - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 paź 2017, 20:02

słuchajcie w ramach modułu II studenci wnioskują o dofinansowanie w takich szkołach ze już się gubie. mam studentkę która wnioskuje o dofinansowanie w szkole artystycznej wizażu w krakowie. no jest to szkoła trwa rok ma zaznaczone ze policealne odpłatne. ale na stronie internetowej mowa tylko o kursie. czy wystarczy ze sprawdze ze działają na podstawie ustawy o systemie oświaty? bo już nie wiem czy można czy nie można a może to tylko kurs
pawełex
Praktykant
Od: 22 sie 2017, 8:37
Zajmuję się: obsługa

Napisano: 23 paź 2017, 8:11

Ja kiedyś miałam problem ze szkołą "artystyczną" (jakąś fotograficzną). Szkoły tego typu nie podlegają pod Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego tylko pod Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a i tak szukając na stronach tego ministerstwa nie mogłam odnaleźć interesującej mnie szkoły. W statucie szkoły znalazłam, że jest to szkoła niepubliczna z uprawnieniami szkoły publicznej, ale nawet w szkole nie potrafili odpowiedzieć na moje pytania pod kątem As-a :shock:
Napisałam na skrzynkę PFRON i dostałam odpowiedź, że "zgodnie z art 2 pkt 2 lit. d ustawy o systemie oświaty, system ten obejmuje także szkoły artystyczne. Natomiast zgodnie z ust. 32 pkt 26 dokumentu pn. Kierunki działań (...) w 2017 r., w programie możemy dofinansować naukę w szkole policealnej (publicznej lub niepublicznej) jeśli jest utworzona zgodnie z ustawą z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2016 r., poz. 1518). Zgodnie z tą ustawą w szkole policealnej uczą się osoby posiadające wykształcenie średnie. Szkoły te są o okresie nauczania nie dłuższym niż 2,5 roku, umożliwiają uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminów potwierdzających kwalifikacje w danym zawodzie.
Biorąc to pod uwagę, szkoła artystyczna musi być utworzona zgodnie z ustawą o systemie oświaty."
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2017, 10:49

może napisać do szkoły, czy sa utworzeni :) zgodnie z ustawą o systemie oświaty
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 23 paź 2017, 12:08

Ja właśnie dzwoniłam do tej swojej artystycznej szkoły. Byłam przełączana kilka razy, nikt nie potrafił mi udzielić konkretnej odpowiedzi, a w końcu podali mi jakiś nr R... (jakieś trzy litery), co to znajoma pracująca w szkole (faktycznie zwykle obryta w wielu sprawach) tym razem nie wiedziała, co autorzy mieli na myśli. Ale może faktycznie Ty lepiej trafisz.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2017, 12:26

Napisz do szkoły pismo i będzie na piśmie i podkładka:)
Oleśka
Stażysta
Od: 09 gru 2016, 10:19
Zajmuję się: Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x