Pan (Polak) składa wniosek o bon energetyczny. W składzie rodziny, on, partnerka (status UKR) i jej dziecko (też status UKR).
art. 2 pkt 6. Jeżeli umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej, na potrzeby ustalenia prawa do bonu energetycznego w skład gospodarstwa domowego zalicza się:
1) osoby posiadające obywatelstwo polskie mające miejsce zamieszkania i przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) cudzoziemców mających miejsce zamieszkania i przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej:
a) na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznością, o której mowa w art. 159 ust. 1 pkt 1 lit. c lub d lub w art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2024 r. poz. 769), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej,
b) w związku z uzyskaniem w Rzeczypospolitej Polskiej zgody na pobyt ze względów humanitarnych lub zgody na pobyt tolerowany – w formie schronienia, posiłku, niezbędnego ubrania oraz zasiłku celowego;
3) mających miejsce zamieszkania i przebywających na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej oraz członków ich rodzin w rozumieniu art. 2 pkt 4 ustawy z dnia 14 lipca 2006 r. o wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pobycie oraz wyjeździe z tego terytorium obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej i członków ich rodzin (Dz. U. z 2024 r. poz. 633), posiadających prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Pan ma ich teraz wykreślić z wniosku czy mam ich nie uwzględniać czy jak? Bo rozumiem, że UKRy nie mogą być?
członek gospodarstwa domowego to UKR
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: członek gospodarstwa domowego to UKR
tez mam taki przypadek ze statusem UKR członek rodziny. Jestem ciekawa . ktoś się wypowie
a jak szkolący się wypowiadali

-
- Referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Nam Pani wykreśliła męża Ukraińca, który nie ma wymaganych zezwoleń i napisała jednocześnie oświadczenie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ksiegowosc
- Kontakt:
pani wykreśliła męża Ukrainy i w końcu przyznali bona nie uwzględniając osoby która faktycznie zamieszkuje? U nas w rodzinie jestem ja jako wnioskodawca i 2 dzieci, jedno z nich nie posida wymaganych Art.
Oprócz członek gospodarstwa domowego to UKR - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Przedłużenie terminu - bon energetyczny
babcia dziadek nieletnia wnuczka w składzie rodziny
Bon energetyczny a kaloryfery na prąd
Zawiadomienie do odmowy - brak śmieci
wniosek epuap 30 września, u nas w październiku
dzieci w domu dziecka
Bon członek rodziny zmarł
wzór zawiadomienia, wniosek bez rozpatrzenia BE
POMOCY, bo nie wiem o co chodzi
dochód z pola do BE
Pomożecie?
pompa ciepła w czerwcu