Czy ciąży obowiązek alimentacyjny żony względem męża? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 mar 2014, 16:19

Daj spokój Kronos - i tak nie zrozumie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2014, 16:28

czytałam gdzieś komentarz /teraz nie mogą go odszukać/, że obowiązek alimentacyjny od małżonka można wymusić składając pozew o alimenty od małżonka na podstawie art. 27, bo po rozwodzie pozew o alimenty składa się na podstawie art. 60
~Kati

Napisano: 26 mar 2014, 16:36

Elmer konkretnie chodziło mi o to, że po złożeniu pozwu o alimenty powstaje obowiązek alimentacyjny a nie ,,przyczynianie się do zaspokajania potrzeb rodziny\'\' chyba coś zakręciłam ale Ty chyba wiesz co mam na myśli
~Kati

Napisano: 26 mar 2014, 16:41

ja dzisiaj to nie wiem co ja myślę a ty oczekujesz, że wiem co ty myślisz...
Zbyt duże wymagania....
~Elmer

Napisano: 26 mar 2014, 16:50

coś mam dzisiaj ograniczone horyzonty myślowe dlatego tak nieskładnie się wyrażam, a może już chodzi za mną ten głupi Niemiec Alzheimer i wszystko miesza
~Kati

Napisano: 27 mar 2014, 13:08

Nie przyznaję SZO żonie na męża lub odwrotnie, robi to za mnie SKO. Zgodnie z KRiO obowiązek alimentacyjny dotyczy osób spokrewnionych, a małżonkowie przecież nie są spokrewnieni. Ustawodawca jak chciał dać uprawnienie do SZO małżonkom mógł dokonać konkretnego zapisu i nie byłoby zbędnej dyskusji i udowadniania kto jest mądrzejszy. Jestem za udzieleniem pomocy w formie SZO, ale z uwagi na przepisy nie przyznaję.
~Ika

Napisano: 27 mar 2014, 16:45

skąd się tu biorą takie \"Any\" i \"Ewy\" ??
~Jola#

Napisano: 27 mar 2014, 16:57

@Jola
po zaciekłości, z jaką dowodzą że projekt nie jest bublem i że w OPSach i SKO pracują de.bile myślę, że z MPiPSu. :)
Świadczyć o tym mógłby również pietyzm z jakim odnoszą się do komunikatów MPiPSu nie mając przy tym szacunku do wyroków i uchwał NSA i SN.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x