Czy do rodzinnego wliczamy fundusz gdy ojciec w składzie rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 sie 2021, 21:39

Witam, mam taką sytuację Pani ma zasądzone alimenty od męża na dzieci. Ojciec nie płaci alimentów więc pobiera od dłuższego już czasu fundusz alimentacyjny. Teraz moje pytanie dotyczy tego czy mając go w składzie rodziny, w zasiłku rodzinnym rzecz jasna, bo rozwodu ani separacji nie mają mogę doliczyć do dochodu do zasiłku rodzinnego środki wypłacone rok temu z funduszu alimentacyjnego. Wiem, że gdyby miała płacone alimenty to wówczas on jest w składzie rodziny nie doliczam alimentów ale nie mam pewności co do funduszu, bo jak by nie patrzyć są to środki pochodzące z budżetu Państwa a nie od tego ojca. Bardzo proszę o odpowiedz i jeśli nie wliczam to uzasadnienie dlaczego będę niezmiernie wdzięczna.
sasanka
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 14:00
Zajmuję się: ZR/ŚW

Napisano: 10 sie 2021, 8:08

Tak wliczasz, bo to jest jej dochód zgodnie z ustawą.
Normalnie jeżeli płaci alimenty to się umownie nie wlicza, ponieważ wtedy się to równoważy - jej wliczasz, a jemu odliczasz.
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 12 sie 2021, 8:26

Wliczasz te alimenty ale nic jemu nie odliczasz, mają podwójnie liczony. ODliczasz tylko jeżeli alimenty płacone są na rzecz innych osób a nie w rodzinie. Jeżeli państwo nie mają rozwodu ani separacji a jest wyrok alimentacyjny to pan jest w składzie rodziny doliczasz wysokość alimentów płaconych i dochody pana bez pomniejszania tych dochodów o wysokość zapłacnych alimentów. Wyrażnie jest to napisane nawet we wniosku "alimenty płacone na rzecz INNYCH osób". To jest haczyk do zmuszenia ludzi do uporządkowania swoich spraw
smerfetka84
Stażysta
Od: 26 paź 2020, 15:41
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x