świadczenie pielęgnacyjne dla małżonka - czy SKO przyznaje? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 sie 2021, 10:34

Zona ubiega się o świadczenie pielęgnacyjne na męża. Jego rodzice nie żyją. Czy żona ma szansę uzyskać świadczenie pielęgnacyjne, jeżeli mają dorosłe dzieci? Jednak to żona zajmuje się mężem. Czy jest szansa, że SKO w takie sytuacji przyzna?
Pracownik456
Stażysta
Od: 27 lut 2018, 1:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA/ZUS

Napisano: 10 sie 2021, 10:40

Oczywiście, żona jest pierwsza w kolejności
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 10 sie 2021, 11:14

Moje SKO przyznało mężowi na żonę
zuzka
Referent
Od: 10 mar 2017, 12:46
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 27 wrz 2021, 15:09

Hej, jak u was postępujecie w sytuacji gdy żona składa na męża wniosek o śp. Skłaniamy się ku odmowie. strona chce się odwoływać i ma oczywiście takie prawo.Dotychczas pobierała szo. Była przerwa poszła do pracy,mąż przestał wymagać opieki, dziwne. Aktualnie wraca ale po śp. Rodzice chyba żyją. JAk to jest z tym zobowiązaniem do alimentacji
- innym osobom, na których zgodnie z przepisami k r i o ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Osobom o których mowa w pkt.4 , innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobom wymagającą opieki, świadczenie pielęgnacyjne przysługuje w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki itp
oraz stwierdzeniem że sp nie przysługuje jak osoba wymagająca opieki pozostaje w związku małżeńskim.
Przyznajecie śp żona na męża? Jeżeli dajecie odmowę w przypadku j.w na co się powołujecie.
Ps. Jeżeli chodzi o niepełnosprawność to powstała w wieku 19 lat, czego wymagać , żeby potwierdzić,że np. w trakcie nauki ( to mam jeszcze do ustalenia) czy wystarczy w wywiadzie środowiskowym jakieś oświadczenie osoby niepełnosprawnej.Jak dla mnie trudna sprawa, szczerze to ostatnio jest jakaś plaga z tymi odwołaniami. :( :( :(
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2021, 8:35

U mnie też wysyp ... wszystkie odwołania dot. św. piel.... mam już 21 sztuk i kolejnych 6 wniosków ....

Argumenty do odmowy... dokładnie jak piszesz. Jeżeli chodzi o ustalenie czy niepełnosprawność powstała w okresie nauki...może spróbuj to potwierdzić na podstawie świadectwa szkolnego ( jeżeli ma).
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 30 wrz 2021, 11:41

Przeszukuję całe forum, ale nie mogę znaleźć. Może jest ktoś kto mi pomoże. Jakis czas temu widziałam, że ktoś udostępniał odpowiedź z ministerstwa odnośnie świadczeń pielęgnacyjnych. Ministerstwo w piśmie tym informowało, że nie przewidują zmiany w art. 17 ust. 1b. Czy ktoś ma może to pismo i mógłby udostępnić. Będę bardzo wdzięczna.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 30 wrz 2021, 13:15

Edysia185 pisze:
30 wrz 2021, 11:41
Przeszukuję całe forum, ale nie mogę znaleźć. Może jest ktoś kto mi pomoże. Jakis czas temu widziałam, że ktoś udostępniał odpowiedź z ministerstwa odnośnie świadczeń pielęgnacyjnych. Ministerstwo w piśmie tym informowało, że nie przewidują zmiany w art. 17 ust. 1b. Czy ktoś ma może to pismo i mógłby udostępnić. Będę bardzo wdzięczna.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 30 wrz 2021, 15:32

Edysia185 pisze:
30 wrz 2021, 11:41
Zmiana w ww artykule już zaszła, od dnia 23-10-2014r. tj. od ogłoszenia w Dz. U. wyroku TK sygn. akt K38/13 z dnia 21-10-2014r.
Art. 17 ust 1b *7) ustawy o świadczeniach rodzinnych brzmi:
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1) nie później niż do ukończenia 18. roku życia lub
2) w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25. roku życia.

*7)
" Utracił moc w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną po ukończeniu przez nią wieku określonego w tym przepisie ze względu na moment powstania niepełnosprawności, z dniem 23 października 2014 r. na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014 r. sygn. akt K 38/13 (Dz. U. poz. 1443). "
Pismo z Ministerstwa, którego poszukujesz nie stanowi żadnego argumentu, abyś prawidłowo uzasadniła powziętą decyzję w sprawie o ustalenie prawa do ŚP.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 06 paź 2021, 14:47

jak to robisz, gdy twoja żona prosi o spóźnienie? Jesteśmy skłonni odmówić.
techzpod mobdro
harmanzop
Praktykant
Od: 06 paź 2021, 14:15
Zajmuję się: FA

Napisano: 23 sie 2023, 12:13

witajcie, a zatem jak jest z tą kolejnością ? rodzice osoby wymagającej opieki (meżatki) żyją i nie maja znacznych stopni. O swiadczenie pielegnacyjne ubiega się mąż.
Czy zasadnym jest ustalać czy rodzice moga sprawować opieke ? traktowac meża jako osobę inną niż spokrewniona w I kolejności na której ciąży obowiązek alimentacyjny (art. 27 KRO)
Kalina Druga
Stażysta
Od: 13 kwie 2017, 8:57
Zajmuję się: śr/fa/św

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x