Edysia185 pisze: ↑30 wrz 2021, 11:41Przeszukuję całe forum, ale nie mogę znaleźć. Może jest ktoś kto mi pomoże. Jakis czas temu widziałam, że ktoś udostępniał odpowiedź z ministerstwa odnośnie świadczeń pielęgnacyjnych. Ministerstwo w piśmie tym informowało, że nie przewidują zmiany w art. 17 ust. 1b. Czy ktoś ma może to pismo i mógłby udostępnić. Będę bardzo wdzięczna.
Zmiana w ww artykule już zaszła, od dnia 23-10-2014r. tj. od ogłoszenia w Dz. U. wyroku TK sygn. akt K38/13 z dnia 21-10-2014r.Edysia185 pisze: ↑30 wrz 2021, 11:41Przeszukuję całe forum, ale nie mogę znaleźć. Może jest ktoś kto mi pomoże. Jakis czas temu widziałam, że ktoś udostępniał odpowiedź z ministerstwa odnośnie świadczeń pielęgnacyjnych. Ministerstwo w piśmie tym informowało, że nie przewidują zmiany w art. 17 ust. 1b. Czy ktoś ma może to pismo i mógłby udostępnić. Będę bardzo wdzięczna.
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1) nie później niż do ukończenia 18. roku życia lub
2) w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25. roku życia.
Pismo z Ministerstwa, którego poszukujesz nie stanowi żadnego argumentu, abyś prawidłowo uzasadniła powziętą decyzję w sprawie o ustalenie prawa do ŚP." Utracił moc w zakresie, w jakim różnicuje prawo do świadczenia pielęgnacyjnego osób sprawujących opiekę nad osobą niepełnosprawną po ukończeniu przez nią wieku określonego w tym przepisie ze względu na moment powstania niepełnosprawności, z dniem 23 października 2014 r. na podstawie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z dnia 21 października 2014 r. sygn. akt K 38/13 (Dz. U. poz. 1443). "