Czy dobrze?

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
gogo

Czy dobrze?

Post autor: gogo »

Pani ma przyznany zasiłek z PUP od listopada ale otrzymała go dopiero 11.12 więc nie wliczyłam do dochodu robiąc wywiad 16.12.br - jednak nastąpił moment zawahania czy faktycznie dobrze to zrobiłam? Wywiad aktualizacja gdyż otrzymała również inne świadczenie z ZUS i będzie zmiana decyzji ale mi chodzi o ten zasiłek z PUP i jego wliczenie lub nie do dochodu.
abc

Re: Czy dobrze?

Post autor: abc »

liczymy to co faktycznie dostała a nie to co ma przyznane
ewuś..

Post autor: ewuś.. »

Zgodnie z art. 8 ust. 3 - dochód z m-ca poprzedzającego złożenie wniosku - jeżeli osoba, należny zasiłek za XI miała wypłacony 11.12., a ty przeprowadzałaś wywiad po wypłacie zasiłku, to ten zasiłek doliczasz do dochodu z listopada.Historia będzie sie powtarzała w każdym m-cu, bo PUP wypłaca do 10-go następnego m-ca. Najlepiej więc przeprowadzać wywiad po 10-tym.
Agniecha2

Post autor: Agniecha2 »

Nie zgadzam się z tym - skoro z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku to w listopadzie miała 0 a zasiłek wypłacony w grudniu będzie liczony dopiero w wywiadzie ze stycznia
danka

Post autor: danka »

To jest nienormalne. Każdy robi inaczej. Może ktos ma interpretacje z ministerstwa niech się wypowi
gogo

Post autor: gogo »

No właśnie każdy interpretuje inaczej i już sama nie wiem wliczać czy nie wliczać, dzięki za zainteresowanie moim problemem.
danka

Post autor: danka »

szkoda tylko, że z tego zainteresowania żadne konkrety nie wynikły
Xman

Post autor: Xman »

Konkretem jest zapis w naszej ustawie " dochód z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku " a więc w grudniu patrzysz na listopad a tam miała 0 zł. Nie ma nic w ustawie o miesiącu za który go otrzymuje.
ODPOWIEDZ