Czy dostanę 500 +?Deklaruję się jako matka samotnie wychowuj
- oko12
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/Stypendia
- Kontakt:
Re: Czy dostanę 500 +?Deklaruję się jako matka samotnie wych
Według mnie jeżeli matka wychowuje wspólnie chociaż jedno dziecko z jego ojcem to nie jest samotną matką. Dlatego też, wpisując ojca dziecka (konkubenta) nie musi mieć zasądzonych alimentów na to pierwsze dziecko. Musiała by je mieć gdyby była samotną matką.
Wyjaśnienia Ministerstwa (Komunikat z dnia 17.07.2017) oraz wyjaśnienia w Podręczniku samorządowca, mówią o tym jednoznacznie, że na każde dziecko tylko samotne matki. Jeżeli wpisują konkubenta (ojca dziecka) nie są samotne i nie muszą mieć zasądzonych alimentów.
Wyjaśnienia Ministerstwa (Komunikat z dnia 17.07.2017) oraz wyjaśnienia w Podręczniku samorządowca, mówią o tym jednoznacznie, że na każde dziecko tylko samotne matki. Jeżeli wpisują konkubenta (ojca dziecka) nie są samotne i nie muszą mieć zasądzonych alimentów.
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
dokładnieoko12 pisze:Według mnie jeżeli matka wychowuje wspólnie chociaż jedno dziecko z jego ojcem to nie jest samotną matką. Dlatego też, wpisując ojca dziecka (konkubenta) nie musi mieć zasądzonych alimentów na to pierwsze dziecko. Musiała by je mieć gdyby była samotną matką.
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, wg mnie poprawna jest tylko jedna. Jeśli w składzie rodziny jest ojciec wspólnego dziecka to wnioskodawczyni nie jest osobą samotną. Tyle.adrianwarss pisze:Nie musi o ile jej ośrodek stosuje drugą interpretację tak jak napisałem.Iks pisze:Jeśli nie podasz konkubenta do składu rodziny to musisz, jeśli podasz, to nie musisz.
Walka z wiatrakami since 1998.
- Minion
- Starszy referent
- Zajmuję się: SW
- Kontakt:
Dokładnie, matka wpisując ojca chociażby jednego dziecka z którym to dziecko wychowuje z definicji nie jest już samotną matką i ten artykuł o alimentach jej nie obowiązuje.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: wszystkim co nie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie Ośrodka
- Kontakt:
Ja się zastanawiam na jakiej podstawie do tej pory otrzymywała Pani świadczenia rodzinne na oboje dzieci skoro nie podawała Pani do składu rodziny konkubenta ani nie ma Pani zasądzonych alimentów na te dzieci. 500+ to ok, tu się nie czepiam ale świadczenia rodzinne?? Bardzo mnie to zastanawia.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/
- Kontakt:
a ja tylko dopytam czemu dotychczas konkubent nie jest w składzie rodziny podany skoro jest wspólne wychowywanie?
my w takich przypadkach składamy doniesienie do prokuratury za składanie fałszywych zeznań i próbę wyłudzenia świadczeń.
my w takich przypadkach składamy doniesienie do prokuratury za składanie fałszywych zeznań i próbę wyłudzenia świadczeń.
- mika31
- Referent
- Kontakt:
tili pisze:a ja tylko dopytam czemu dotychczas konkubent nie jest w składzie rodziny podany skoro jest wspólne wychowywanie?

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne
- Kontakt:
Powinna Pani podać stan faktyczny, zamiast dopasowywać skład rodziny jak Pani wygodnie... Jeżeli wychowuje Pani dziecko z konkubentem, czyli z ojcem tego dziecka, to powinna go Pani podać do składu rodziny. Jeżeli faktycznie jest Pani sama to powinna mieć Pani zasądzone alimenty na dzieci.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja zwroce wam tylko jeszcze uwage na to, ze jesli taka samotna mama jak ta z tego postu,ktora wczesniej deklarowala,ze samotnie wychowuje dziecko - w nowym okresie zasilkowym wpisze do skladu rodziny ojca jednego z dzieci,bo nie ma alimentow a z nim moze jednak bedzie mogla dostac piecset , to bedzie trzeba ustalic od kiedy wspolnie z nim wychowuje dziecko i zweryfikowac stary okres z jego dochodami - niech wam sie nie wydaje ze w straym okresie do 30.09 jest samotna matka a w nowym wniosku w sierpniu na nowy okres zadeklaruje,ze wychowuje dziecko wspolnie -i wy nicztym nie robicie
to oznacza ze co najmniej od 1 sierpnia juz nie jestsamotna,a dochodow pana w starym okresie ie ma
wiec trzeba je bedzie dostac;-)

- voodoo
- Inspektor
- Kontakt:
Chyba że złoży wniosek od 1 października to nic nie możesz z tym zrobić- jak udowodnisz, że wcześniej z konkubentem mieszkała? Po sąsiadach będziesz wysyłać pracownika socjalnego? 

Oprócz Czy dostanę 500 +?Deklaruję się jako matka samotnie wychowuj - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Ustawa o zmianach dla rodzin podpisana
samotne matki od nowego okresu zasiłkowego
uchylenie dec. z pow. przekroczenia
lipcvowe wnioski na nowy okres zasiłkowy
alimenty od 01.10.2017r jak pzrzyjmować
Na ile dochód dzielić dochód gdy opiekun prawny
Matka samotnie wychowująca - wniosek tylko na drugie dziecko
małżeństwo a uzyskanie dochodu
SPRAWOZDANIE W CAS DO 26.07.2017R.
wniosek na pierwsze dziecko /Sygnity/ a na drugie już pobier
Ryczałt na nowy okres zasiłkowy
nienależnie pobrane za miesiąc
Wyjazd rodzica za granicę oraz zwrot.
postępowanie w sprawie uchylenia się od zapłacenia NP
samotnie wychowująca - jak to w końcu jest??
okres przyznania świadczenia-pomocy