Czy moge podczas wywiadu aktualizacyjnego w zasiłku stałym poprosic aby pan pokazał mi swoje ubrania, skarpetki (np w szufladzie) pólke w lodówce, w lazience?
Chodzi o to czy mogę prosić o oglądanie tak osobistych rzeczy, ale jest mi to potrzebne aby okreslic czy on tu rzeczywiście mieszka czy tylko w okresie "okołowywiadowym" tam przebywa (mam takie przypuszczenia)
czy mogę
Re: czy mogę
Czy naprawdę nikt nie wie czy jest to właściwe? czy nie będzie uwłaczało godności tego człowieka? no ale zdrowy rozsądek nakazuje mi jakoś sprawdzić ślady zamieszkiwania...
Ja bym poprosiła żeby pokazał. Kiedyś podejrzewałam że w lokalnym pensjonacie prowadzony jest dom publiczny, a właścicielka chciała męża z więzienia wydobyć i potrzebowała mieć dowód że korzysta z pomocy, więc wystąpiła o zasiłek, to sprawdzałam wszystko, też pióra boa w szafach i seksowne lateksowe wdzianka. Odmówiliśmy pomocy a SKO utrzymało w mocy po odwołaniu się pani przedsiębiorczej.
Uwlaczalo godnosci czlowieka? Bez przesady. Chcesz opisac wywiad I masz watpliwosci wiec niech pokaze swoja odziez itd. Moze nie wyszczegolnialabym bielizny ale ogolnie.
opłaty mieszkaniowe też mogą być potwierdzeniem np. zużycie wody czy energii elektrycznej ale pod warunkiem, iż w lokalu zamieszkuje 1 osoba bo jeśli mieszkają inne a jedna tylko kombinuje to te opłaty nic nam nie powiedzą... ale tak... poprosiłabym aby pokaz mi gdzie śpi, gdzie ma ubrania i jakie... gdzie trzyma środki czystości, szczoteczkę, pastę do zębów, co ma w lodówce, gdzie trzyma różne dokumenty... chociażby decyzje ops... czy inne ważne... może z pup, świadectwa pracy itp...
Oprócz czy mogę - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Odznaczenie za pracę socjalną
Odmowa zasiłku celowego - powód.
dochód wrzesniowy
Dla kadry kierowniczej OPS - raport o asystentach
Zaświadczenie z gminy o ha przeliczeniowych
Od kiedy zas stały
Taki przypadek
dopłata do DPS
odsetki
chorobowe z KRUS
opłata za placówke