zasiłek stały za miesiąc wrzesien
zasiłek stały za miesiąc wrzesien
W miesiącu wrześniu br. kobieta złożyła wniosek na zasiłek stały. Wywiad przeprowadzono w miesiącu październiku i decyzja wydawana w październiku. W jakiej wysokości przyznać zasiłek stały za miesiąc wrzesień czy uwzględnić jeszcze stare kryterium czy już tylko nowe i od września br. przyznać zasiłek stały wg. nowego kryterium
Re: zasiłek stały za miesiąc wrzesien
Mam identyczna sytuację. Ja za wrzesień przyznaje 529 zł, nawet sam program mi tak narzuca.
jeśli decyzja będzie wydawana w październiku - to pomimo, ze przyznajemy pomoc od września obowiązują w dacie wydania decyzji już nowe przepisy - czyli nowe kryteriumWercia2 pisze:W miesiącu wrześniu br. kobieta złożyła wniosek na zasiłek stały. Wywiad przeprowadzono w miesiącu październiku i decyzja wydawana w październiku. W jakiej wysokości przyznać zasiłek stały za miesiąc wrzesień czy uwzględnić jeszcze stare kryterium czy już tylko nowe i od września br. przyznać zasiłek stały wg. nowego kryterium
a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((
więc trzeba obejść to w systemie by było prawidłowo

-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
Sygnity tak nie twierdzi, tylko ma takie wymagania MPiPS. Takie jest stanowisko MPiPS i dlatego tak POMOST podpowiada, ale jest to tylko podpowiedź i jeśli macie inną interpretację prawną, to możecie zmienić kwotę podpowiedzianą przez POMOST i POMOST to "łyknie".'zuzanka pisze: a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((
Przypominam publikowaną już wcześniej opinię MPiPS w tej sprawie:
„W przypadku Rozporządzenia "w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej" nigdy nie było okresu przejściowego, gdyż jest on potrzebny tylko w przypadku, gdy stare zasady mają obowiązywać w nowym okresie.
W omawianym przypadku wydawana decyzja (lub raczej decyzje) powinny przyznawać świadczenia za okres do 30.09.2012 na starych zasadach, a za okres od 1.10.2012 na nowych zasadach zgodnie z obowiązującymi w tych okresach kryteriami - ponieważ sprawa obejmuje dwa okresy świadczeniowe, różniące się kryteriami i wysokością świadczeń .
Zgodnie z takimi decyzjami powinny być też wykazywane dane o realizacji przyznanych świadczeń w zbiorach centralnych i sprawozdaniach.”
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY pisze:Sygnity tak nie twierdzi, tylko ma takie wymagania MPiPS. Takie jest stanowisko MPiPS i dlatego tak POMOST podpowiada, ale jest to tylko podpowiedź i jeśli macie inną interpretację prawną, to możecie zmienić kwotę podpowiedzianą przez POMOST i POMOST to "łyknie".'zuzanka pisze: a co do sygnity - to oni nie zmienią tego w swoim programie gdyż twierdzą ,ze nalezy przyznawać pomoc w różnych wysokościach- czyli za wrzesień wrześniowe kryterium a październik- październikowe - co niestety nie jest zgodne z prawem:(((
Przypominam publikowaną już wcześniej opinię MPiPS w tej sprawie:
„W przypadku Rozporządzenia "w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej" nigdy nie było okresu przejściowego, gdyż jest on potrzebny tylko w przypadku, gdy stare zasady mają obowiązywać w nowym okresie.
W omawianym przypadku wydawana decyzja (lub raczej decyzje) powinny przyznawać świadczenia za okres do 30.09.2012 na starych zasadach, a za okres od 1.10.2012 na nowych zasadach zgodnie z obowiązującymi w tych okresach kryteriami - ponieważ sprawa obejmuje dwa okresy świadczeniowe, różniące się kryteriami i wysokością świadczeń .
Zgodnie z takimi decyzjami powinny być też wykazywane dane o realizacji przyznanych świadczeń w zbiorach centralnych i sprawozdaniach.”
pozdrawiam
Pamiętam tą informację z 2012 - miałam wątpliwości czy jest to poprawne stosowanie prawa i sama napisałam do Ministerstwa
dnia 18 października 2012r. uzyskałam odpowiedź
" Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 17 lipca 2012r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów ..... weszło w życie 1 października 2012r.
Natomiast zgodnie z art. 9 ust. 8 a o pom społ zweryfikowane kryteria ........ obowiązują od dnia 1 października 2012
Należy z tego przepisu wysnuć wniosek , że nowe kryteria dotyczą świadczeń wypłacanych w październiku za wcześniejsze miesiące a decyzje wydawane od 1 października powinny uwzględnić zmiany ww. kwot
Czy te wyjaśnienie można znaleźć gdzieś w internecie. Na stronie MPIPS nie ma i nie dało sie tez "wygoglować". Może ktoś podrzucić jakiś link.
-
- Starszy inspektor
- Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)
- Kontakt:
My dostaliśmy to mailowo i treść przekleiłem, nie wiem czy gdzieś na stronie www ministerstwa można to znaleźć. Z tego co wiem, Ośrodki które pytały też otrzymywały odpowiedzi takie mailem.
Tomek
przecież nie można przyznać zasiłku stałego za wrzesień w kwocie 604 zł i za październik 604 zł, bo we wrześniu kwota max. zasiłku stałego była 529 zł i tyle należy przyznać za wrzesień
Za wrzesień po staremu potem po nowemu.
Jesli ktos nie jest pewien to może niech go przekona to ze lepiej wypłacić za malo niż za dużo. Bo za " za dużo" konsekwencje są dla opsu o wiele gorsze.
Szczególnie ryzykowne by bylo przyznać komuś stały po nowemu którego postępowanie bylo zawieszone np. Przez 8 m-cy.
Jesli ktos nie jest pewien to może niech go przekona to ze lepiej wypłacić za malo niż za dużo. Bo za " za dużo" konsekwencje są dla opsu o wiele gorsze.
Szczególnie ryzykowne by bylo przyznać komuś stały po nowemu którego postępowanie bylo zawieszone np. Przez 8 m-cy.
Mam podobną sytuację, przy czym u nas prawnik stwierdził, że nawet cofając się wstecz choćby od sierpnia bo taka sytuacja też ma miejsce, decyzja wydana w październiku ma opierać się na nowych zasadach, czy li za sierpień i wrzesień nowe kryterium...
Oprócz zasiłek stały za miesiąc wrzesien - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
czy mogę
odsetki
chorobowe z KRUS
opłata za placówke
Elbląg 20 październik 2015-Pomoc społeczna
podstawa prawna dożywianie
ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej
A miało być tak pięknie
Pogrzeb
stały
zasiłek stały - zmiana miejsca pobytu
Szukam PS pracujących w szpitalach