czy można przyznać karty elektroniczne ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 kwie 2020, 12:35

Rodzina miała katy tradycyjne wydane w 2016r. Teraz ubiega się o karty elektroniczne dla rodziców i dwójki dzieci (jedno się juz nie uczy). Mam pytania:
- czy mogę przyznać karty elektroniczne dzieciom?
- czy za karty muszę pobrać opłaty?
pogubiłam się juz w tych kartach, wydaje mi się że mogę przyznać i że muszę pobrać opłaty, ale proszę Was potwierdźcie wątpliwości.
gopsianka
Referent
Od: 07 kwie 2014, 13:27
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2020, 14:25

Rozumiem, że chodzi o dodatkową formę karty? Tzn. jedna z form. np. tradycyjna jest już aktywna?

W takim przypadku dokładnie tak jak napisałaś, jest to dodatkowa forma karty, więc jak najbardziej mogą o nią wnioskować i należy się zarówno dzieciom jak i rodzicom. Bo jest to "DODATKOWA FORMA" - czyli karta jest już aktywna o takim numerze.

Tak, muszą zapłacić 9,21 za każdą sztukę dodatkowej karty. Czyli 2 dzieci i 2 rodziców to 4 dodatkowe formy czyli 4x9,21=36,84

Niech cię nie zmyli nieaktualny zapis na wzorze wniosku o KDR
Opłacie nie podlega wnioskowanie o domówienie Karty w formie elektronicznej, jeśli wniosek o
posiadaną obecnie Kartę tradycyjną (plastikową) został złożony przed 1 stycznia 2018 r.
Ponieważ ten zapis już od 1 stycznia 2020 r. nie obowiązuje, a nowego wniosku jakoś jak nie było tak nie ma. Dlaczego ten zapis jest nieaktualny opisywałem w jednym z tematów.

art. 37 ustawy z 07.07.2017 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z systemami wsparcia rodzin (Dz.U. poz. 1428
Członek rodziny wielodzietnej, który złożył wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny przed dniem 1 stycznia 2018 r., nie ponosi opłaty, o której mowa w art. 13 ust. 1a ustawy zmienianej w art. 14, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jeżeli złoży wniosek o przyznanie karty elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 14, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, przed dniem 1 stycznia 2020 r
Zatem "promocja" się skończyła i trzeba płacić :lol:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2020, 8:31

Ja w swoim starym wniosku przekreśliłem ten nieobowiązujący zapis i jest git, ale niestety informacja o opłacie za duplikat też się zmieniła z 9,40 znów na 9,78 i to mam znów nieaktualne :lol: człowiek nie nadąża, szkoda papieru nie zmieniam tego ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x