No niestety nic.
Znalazłem coś podobnego, ale to jednak inna sytuacja
"Czy rodzicom trojga dzieci z ograniczoną władzą rodzicielską należy się KDR? Dzieci zostały przy rodzicach, nie są umieszczone w pieczy zastępczej."
"W myśl art. 4 ust. 3 ustawy o KDR [zobacz w ustawie]
wynika, ze ta przesłanka negatywna nie zachodzi. Sąd co prawda ograniczył władzę rodzicielską w stosunku do trojga dzieci, ale dzieci nie zostały umieszczone w pieczy zastępczej. Z tego względu uważam, że KDR tej rodzinie przysługuje"
Tylko to inna sytuacja, tu żadne dziecko nie było w pieczy zastępczej.
---
Tak na moje rozumowanie w twoim przypadku to jedno dziecko z trzech zostało umieszczone w rodzinie zastępczej
Art. 4 ust. 3 ustawy o KDR
Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Nawiązując do twojego przypadku ja ten przepis interpretuje tak, że jeżeli Pan ma trójkę dzieci, ograniczył mu sąd władzę rodzicielską przez umieszczenie jednego dziecka w pieczy zastępczej.
Zatem nie ograniczył mu władzy rodzicielskiej w stosunku do 2 dzieci. A w art. 4 ust. 3 jest napisane że sąd nie ograniczył władzy w stosunku do co najmniej trójki dzieci. Zatem według mnie odmowa przyznania kdr na podstawie tego artykułu.
Gdyby Pan miał np. piątkę dzieci i sąd ograniczył mu władzę rodzicielską w stosunku do jednego dziecka. To by karta mu się należała bo "nie ograniczyłby mu w stosunku do 4 dzieci". Zatem wtedy by spełniał art. 4 ust. 3 ustawy i "sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do
co najmniej trojga dzieci.". Co najmniej trojga czyli trójki i więcej.
Ja bym tak to zinterpretował, że się nie należy. Tylko zawsze w takich "nietypowych" sytuacjach skonsultowałbym się z radcą prawnym (o ile takiego macie).
No i czy masz jakieś dowody, że miał ograniczoną władze? Jak wypełnił oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej?