Ograniczona władza rodzicielska a wniosek o KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 kwie 2020, 14:42

otrzymałam wniosek o wydanie KDR ( wdowiec i trójka pełnoletnich dzieci ), przy czym wyszło na jaw, że pan kiedyś był ograniczony we władzy rodzicielskiej, a najmłodsza córka do 18-nastki,którą osiągnęła w minionym roku, była w rodzinie zastępczej u swoich dziadków.
co powinnam zrobić w takiej sytuacji? czy powinnam żądać od niego dokumentów, np. wyroku sądowego? jeśli tak, to na jakiej podstawie, skoro nie mam na to żadnego potwierdzenia, tylko wiem tyle co mi ktoś powiedział?

mam wątpliwości co do przyznania panu karty...
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 28 kwie 2020, 9:14

naprawdę nikt nic?
mgops89
Stażysta
Od: 07 maja 2018, 17:09
Zajmuję się: FA, ŚW, ŚR

Napisano: 28 kwie 2020, 10:26

No niestety nic.

Znalazłem coś podobnego, ale to jednak inna sytuacja
"Czy rodzicom trojga dzieci z ograniczoną władzą rodzicielską należy się KDR? Dzieci zostały przy rodzicach, nie są umieszczone w pieczy zastępczej."
"W myśl art. 4 ust. 3 ustawy o KDR [zobacz w ustawie]
wynika, ze ta przesłanka negatywna nie zachodzi. Sąd co prawda ograniczył władzę rodzicielską w stosunku do trojga dzieci, ale dzieci nie zostały umieszczone w pieczy zastępczej. Z tego względu uważam, że KDR tej rodzinie przysługuje"
Tylko to inna sytuacja, tu żadne dziecko nie było w pieczy zastępczej.

---
Tak na moje rozumowanie w twoim przypadku to jedno dziecko z trzech zostało umieszczone w rodzinie zastępczej

Art. 4 ust. 3 ustawy o KDR
Prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Nawiązując do twojego przypadku ja ten przepis interpretuje tak, że jeżeli Pan ma trójkę dzieci, ograniczył mu sąd władzę rodzicielską przez umieszczenie jednego dziecka w pieczy zastępczej. Zatem nie ograniczył mu władzy rodzicielskiej w stosunku do 2 dzieci. A w art. 4 ust. 3 jest napisane że sąd nie ograniczył władzy w stosunku do co najmniej trójki dzieci. Zatem według mnie odmowa przyznania kdr na podstawie tego artykułu.

Gdyby Pan miał np. piątkę dzieci i sąd ograniczył mu władzę rodzicielską w stosunku do jednego dziecka. To by karta mu się należała bo "nie ograniczyłby mu w stosunku do 4 dzieci". Zatem wtedy by spełniał art. 4 ust. 3 ustawy i "sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.". Co najmniej trojga czyli trójki i więcej.

Ja bym tak to zinterpretował, że się nie należy. Tylko zawsze w takich "nietypowych" sytuacjach skonsultowałbym się z radcą prawnym (o ile takiego macie).

No i czy masz jakieś dowody, że miał ograniczoną władze? Jak wypełnił oświadczenie dot. władzy rodzicielskiej?
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2020, 12:27

mgops89 pisze:
22 kwie 2020, 14:42
otrzymałam wniosek o wydanie KDR ( wdowiec i trójka pełnoletnich dzieci ), przy czym wyszło na jaw, że pan kiedyś był ograniczony we władzy rodzicielskiej, a najmłodsza córka do 18-nastki,którą osiągnęła w minionym roku, była w rodzinie zastępczej u swoich dziadków.
co powinnam zrobić w takiej sytuacji? czy powinnam żądać od niego dokumentów, np. wyroku sądowego? jeśli tak, to na jakiej podstawie, skoro nie mam na to żadnego potwierdzenia, tylko wiem tyle co mi ktoś powiedział?

mam wątpliwości co do przyznania panu karty...
Poniżej interpretacja Ministerstwa
"Zgodnie z art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (Dz. U. z 20179 r. poz. 1390 j.t.), prawo do posiadania Karty nie przysługuje rodzicowi, którego sąd pozbawił władzy rodzicielskiej lub któremu sąd ograniczył władzę rodzicielską przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej, chyba że sąd nie pozbawił go władzy rodzicielskiej lub jej nie ograniczył przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
Zgodnie z art. 10 ust. 4 pkt 1 ustawy o Karcie Dużej Rodziny, składając wniosek o przyznanie Karty, w przypadku rodzica przedstawia się oświadczenie, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci.
W ocenie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w sytuacji, gdy dziecko wróciło z pieczy zastępczej do rodziców, czyli w chwili składania wniosku rodzice nie byli ograniczeni we władzy rodzicielskiej poprzez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej (a w przypadku rodziców, których dzieci nie spełniają już warunków ustawy o Karcie Dużej Rodziny – w chwili osiągnięcia przez dzieci pełnoletniości) – nie ma przeciwskazań do złożenia ww. oświadczenia dotyczącego władzy rodzicielskiej oraz do przyznania rodzicowi Karty Dużej Rodziny.
Podkreślić jednakże należy, że ocena czy w indywidualnej sprawie osoba wskazana na wniosku spełnia warunki wynikające z ustawy o Karcie Dużej Rodziny należy do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. Natomiast Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska w indywidualnych sprawach."
Zatem wychodzi, że się nie należy
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 13 maja 2020, 8:19

no też to tak podświadomie czułem :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 29 lip 2022, 11:22

Jeżeli rodzice posiadają KDR ale ograniczono im prawa rodzicielskie i dzieci przebywają w rodzinie zastępczej to muszę ich wezwać do oddania kart tradycyjnych i anulować w systemie?
madziulaa
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 22:32
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 29 lip 2022, 11:32

madziulaa pisze:
29 lip 2022, 11:22
Jeżeli rodzice posiadają KDR ale ograniczono im prawa rodzicielskie i dzieci przebywają w rodzinie zastępczej to muszę ich wezwać do oddania kart tradycyjnych i anulować w systemie?
Musisz wydać decyzję stwierdzająca utratę prawa do posiadania karty, i po uprawomocnieniu ją unieważnić a nie anulować!
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 29 lip 2022, 12:22

Czy może jest ktoś w posiadaniu wzoru takiej decyzji? Musze powołać się na art. 16 Ustawy o KDR? Czy w decyzji mam dopisać o zwrocie kart? Czy wezwaniem?
madziulaa
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 22:32
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem