Tak masz rację Iza. Jak żyje nie widziałem aby pod decyzją kierującą podpisywał się lekarz, ani też lekarz ponosił koszty związane z pobytem w dps. Poczytaj również ustawę o pomocy społecznej.
Najlepiej wogóle pracownikom socjalnym odebrać możliwość decydowania i zrobić z nich wyrobników a nie pracowników. Tak ku temu idzie właśnie wszystko w teraźniejszości. Po co na studiach się uczymy zagadnień z psychologii, socjologii, prawa, pedagogiki, a nawet medycyny ??? Po to chyba, żeby nas krew zalewała, że nie możemy swojej wiedzy spożytkować, bo inni dyrygują naszymi poczynaniami, a my za ich decyzje dostajemy po dupie.
Jak mu się coś stanie w środowisku to potem zrzucisz wine na lekarza, że zaznaczył że nie wymaga całodobowej opieki ? ciekawe na kogo będzie nagonka?? . Znowu powiedzą gdzie była łopieka!
Takie jest moje zdanie. Nie czuje się głupszy od żadnego lekarza.
czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\"
Re: czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\"
Maciek ustawę to ja znam chodzi mi o to że jeżeli lekarz stwierdził,że klient może funkcjonować w środowisku to pomoc społęczna powinna poprawic takiej osobie warunki mieszkaniowe a nie ładowac do DPS a to bedzie zapewne wiecej kosztowało gminę niż zapewnienie lokalu jeszcze raz powtarzam,że złe warunki mieszkaniowe nie są powodem do umieszczenia klienta w DPS.
Re: czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\"
No zgadzam się z Tobą w pełni. Też o tym pisałem troche wczesniej. A to była tylko taka moja dygresja, bo czasem lekarze popełniają błędy i my jako pracownicy socjalni powinniśmy również mieć swoje zdanie.
art. 54 Osobie wymagającej całodobowej opieki z powodu wieku, choroby lub niepełnosprawności, niemogącej samodzielnie funkcjonować..........przysługuje prawo do umieszczenia w domu pomocy społecznej. Ja odmówiłam osobie bezdomnej, będącej na rencie i dodatkowo pracującej.Jest możliwość mieszkań chronionych, socjalnych, wynajęcia. Co do Ali dałabym na remont.
Oprócz czy można skierować do DPS jeżeli lekarz na zaświadczeniu zaznaczy \"nie wymaga całodobowej opieki\" - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Dystrofia Mięśniowa
DPS a dotacje unijne
jaka decyzja
umowa
Pobyt w DPS a zasiłek stały
Majątek osoby kierowanej do DPS
podopieczny na urlopie
przeniesienie do innego dps
dochody ze sprzedaży złomu DPS
rezygnacja z DPS
jaka kwota alimentów w decyzji o opłacie za dps?
dofinansowanie do dps
Zespół Interdyscyplinarny
Dyrektor DPS - jakie wymogi??
szpital a dps
REGULAMIN DPS na wzór PILNEEEE