czy można stosować art. 155 KPA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 mar 2018, 11:50

Czy możemy uchylić świadczenia z powodu przekroczenia kryterium za zgodą strony – oświadczenie klienta - na podstawie art. 155 KPA?
Czy tylko na podstawie art. 32 ust.1 ustawy o świadczeniach rodzinnych (bez zgody strony) poprzedzając wydanie decyzji zawiadomieniem o wszczęciu postępowania?
Iza11
Referent
Od: 13 mar 2017, 10:06
Zajmuję się: SR SW FA

Napisano: 29 mar 2018, 12:41

Moim zdaniem można, ja stosuję ;) , ale są także na ten temat zdania odrębne. Ale bez 155 kpa to taki letki paraliż pracy :D
Włodek
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 12:27
Zajmuję się: OPS sprawy organizacyjne/RODO/kancelaria ogólna

Napisano: 29 mar 2018, 13:08

jak mam zgodę to uchylam -skraca to postępowanie
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 29 mar 2018, 14:16

Wszystko można, z tym, że w tym wypadku odpowiedź brzmi: nie można :) Nie potrzebna jest żadna zgoda strony, bo wystąpiła przesłanka z art. 32.1. A że nasza ustawa, jako przepis szczególny ma pierwszeństwo przed Kpa, uchylamy w trybie ustawy, a nie Kodeksu.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2018, 7:52

Jak jest wniosek strony o uchylenie decyzji to nie robimy już wszczęcia postępowania, a decyzje uchylamy na podstawie art. 32 ustawy.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 30 mar 2018, 8:59

[quote="noteev"]Wszystko można, z tym, że w tym wypadku odpowiedź brzmi: nie można :) Nie potrzebna jest żadna zgoda strony, bo wystąpiła przesłanka z art. 32.1. A że nasza ustawa, jako przepis szczególny ma pierwszeństwo przed Kpa, uchylamy w trybie ustawy, a nie Kodeksu.[/quo

Zgadzam się, z tym art. 155 kpa byłabym ostrożna. pierwszeństwo mają przepisy z naszych ustaw.

jeśli wystąpi jakaś przesłanka z naszej ustawy to wszczyna się postępowanie, daje czas na wypowiedzenie sie co do zebranych materiałów i wydaje decyzję. U nas niestety na zapoznanie sie z materiałem jest 7 dni i to czasami powoduje,ze mozna szybciej wydać decyzji. jednakze nigdzie nie znalazłam,że na zapoznanie sie nie moze byc np. 3 czy 5 dni.

Kiedyś czytałam parę wyroków na ten temat.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2018, 9:01

POCAHONTAS pisze:U nas niestety na zapoznanie sie z materiałem jest 7 dni i to czasami powoduje,ze mozna szybciej wydać decyzji.
miało być "nie można szybciej wydać decyzji".
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2018, 9:49

Te 7 dni przyjęło się analogicznie do zawiadomienia o rozprawie (art. 92), ale nigdzie nie jest wyraźnie napisane, że na zapoznanie z aktami musimy dać 7 dni. Musimy dać na tyle odpowiedni termin, aby strona miała możliwość dowiedzieć się co i jak i ewentualnie wypowiedzieć w tej kwestii. Jeśli damy np. 5 dni to też nie jest duży problem.
Jak jest wniosek strony o uchylenie decyzji to nie robimy już wszczęcia postępowania, a decyzje uchylamy na podstawie art. 32 ustawy.
Jeśli już, to nie uchylamy na podstawie art. 32.1, tylko art. 155 Kpa w związku z art. 32.2
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x