szpital zawnioskował o ubezpieczenie zdrowotne (90 dni) podczas wywiadu osoba oświadczyła, ze jest ubezpieczona- umowa zlecenia, podczas pobytu w szpitalu tego nie wiedziała, i teraz czy musi być decyzja odmowna czy wystarczy odpowiedz pisemna do szpitala o niemożności potwierdzenia, ponadto dochód przekracza kryterium
a może łatwiej umorzenie postępowania na wniosek klienta
ewentualnie pismo do szpitala, że klient nie wyraża zgody na prowadzenie postępowania w swojej sprawie więc wniosek bez rozpatrzenia
Dobrze mieć na piśmie oświadczenie klienta
tutaj stroną jest szpital a nie klient dlatego ja kazałabym gościowi przynieść zaświadczenie z zusu- że w badanym okresie podlegał ubezpieczeniu bo pracodawca odprowadzał za niego składki i wtedy wydałabym decyzję o umorzeniu postępowania
moim zdaniem szpital jest stroną, ma interes prawny, może wystąpić z wnioskiem, he i przysługuje mu odwołanie od decyzji, niektóre szpitale o tym dobrze wiedzą
Dla mnie jest niepojęte jak w kwestii szpitali jest naginane prawo.
Szpital może wniosek złożyć ale jesli klient nie wyrazi zgody postępowanie to co wtedy? Decyzje odmowne i przyznające - zgodnie z ustawą - na podstawie wywiadu. Wywiadu bez zgody nie ma....
Jak to ładnie kiedyś określiło mi SKO: szpital nie jest stroną postępowania, aczkolwiek ma przymioty strony. Wynikało z tego, że stroną nie jest, ale należy go traktować jak stronę, gdyż ma w tym interes prawny.
Co do rozpatrzenia wniosku. Najlepiej aby klient dostarczył jakikolwiek potwierdzenie posiadania ubezpieczenia i wydanie decyzji odmownej.