czy należy mi sie stały zasiłek
czy należy mi sie stały zasiłek
sama wychowuję dwójke dzieci i pobieram na nie alimenty 1000 zł miesięcznie, do tego dochodzi rodzinne teraz to będzie 248 zł na miesiąc. Dostałam na komisjii umiarkowany stopień inwalidztwa, czy z opieki należy mi się zasiłek stały z powodu mojej choroby, zaznaczam że nigdzie nie pracuję. Podobno mój dochód przekracza kryterium dochodowe (!!!) i mi się nie należy. ale ja nie mam żadnego dochodu. Czy ktoś mi pomoże i poradzi czy tak jest.
Re: czy należy mi sie stały zasiłek
Witam!!! Myślę, że raczej nikt nie pokusi się aby jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Dane które są podane mogą być nie kompletne np: może Pani mieć grunty lub pomoc finansową. Jedynym rozwiązanie jest złożenie wniosku o zasiłek stały z tyt. niepełnosprawności i poczekać na decyzję OPS w której powinno być uzasadnienie przyznania, bądź nie, wnioskowanego świadczenia. Pozdrawiam 

Nic więcej nie mamy ani pola ani żadnych zasiłków z opieki tez nie pobieram, jest jak napisałam. Może ktoś mi odpowie czy jest szansa na ten stały zasiłek.
Czy masz dodatek mieszkaniowy i energetyczny, bo to też jest dochodem w OPS.
Składaj, tylko tak możesz się przekonać. Nic nie tracisz.
Składaj, tylko tak możesz się przekonać. Nic nie tracisz.
Proszę państwa powtarzam nie mam nic innego. to należy mi się ten zasiłek czy nie? Problemem jest to ze te alimenty na dzieci i ich rodzinne ma to być mój dochód który przekracza widełki, ale to są przecież dochody moich dzieci. Proszę tylko napiszcie czy dlatego może być odmowa.
jeśli masz 1248 zł na trzy osoby to należy ci sie zasiłek stały w kwocie 98 zł miesięcznie
ale Ty jesteś opiekunem prawnym dzieci, mieszkacie razem czyli prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, i to jest liczone jako wasz wspólny dochód, takie są przepisy,Jola Kw. pisze:Proszę państwa powtarzam nie mam nic innego. to należy mi się ten zasiłek czy nie? Problemem jest to ze te alimenty na dzieci i ich rodzinne ma to być mój dochód który przekracza widełki, ale to są przecież dochody moich dzieci. Proszę tylko napiszcie czy dlatego może być odmowa.
Jeśli nie masz dodatku mieszkaniowego i energetycznego to jest to kwota jaką podała ABC, jeśli masz dodatek mieszkaniowy do czynszu i energetyczny to od kwoty zasiłku stałego odejmuje się te dodatki, może zasiłek stały może wynieść aż 30zł albo zero,
Gościu a Ty cierpisz na bezsenność pisać po drugiej w nocy to jakieś chore.
Abc napisał ze należy Ci się stały w wysokości 98 zł miesięcznie, ale to tak nie jest gdyż TWOJ dochód - 1298 zł jest wyższy od kryterium dochodowego. Dlatego tez odmowa, tak to już jest.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Alimenty są dochodem dzieci. Rodzinne też nie jest dochodem rodziny - w systemie zaznaczamy że dochód dzieci. Było to już poruszane na forum. Nam kiedyś jakaś kontrola zarzuciła, że matka biorąc rodzinne miała odmowę na stały. Więc jednak się należy w tym przypadku.
Oprócz czy należy mi sie stały zasiłek - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Schronienie
PILNE!!!! Pożyczka - czy to dochód wg ustawy ????
czy wliczać rentę
specjalistyczne usługi opiekuńcze
PILNE OKRESOWY
zgon - który Ośrodek płaci
ksero aktu zgonu - czy można dać rodzinie?
DPS- kurator
podstawa prawna zasilek na zywnosc z Progr.
Właściwość miejscowa
czy dom samotnych matek jest schroniskiem ?
opuszczenie zol-u
PRACA SOCJALNA dokumentacja
zwrot świadczenia
szukam pomocy i porady
od kiedy zakończyć z. okresowy?