zgon - który Ośrodek płaci
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zgon - który Ośrodek płaci
Zmarła kobieta, która zamieszkiwała od kilku lat na terenie innej gminy, u nas miała meldunek stały, ale nie mieszkała. W przypadku osób bezdomnych to wiem, że zwraca koszty gmina ostatniego zameldowania, a w takiej sytuacji który Ośrodek powinien zapłacić - zameldowania czy zamieszkania ?
Re: zgon - który Ośrodek płaci
Uważam,ze ośrodek miejsca zamieszkania a nie zameldowania.
Pogrzeb wykonuje i opłaca gmina, w której ta osoba zmarła, bez możliwości zwrotu środków od gminy ostatniego miejsca zamieszkania lub zameldowania.
Art 10.3 ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych:Agniecha2 pisze:W przypadku osób bezdomnych to wiem, że zwraca koszty gmina ostatniego zameldowania, a w takiej sytuacji który Ośrodek powinien zapłacić - zameldowania czy zamieszkania ?
Sprawieniem pogrzebu zajmuje się gmina miejsca zgonu osoby zmarłej i zazwyczaj brak jest podstaw do zwrotu kosztów. Dotyczy to wszystkich zmarłych.Zwłoki niepochowane przez podmioty, o których mowa w ust. 1, albo nieprzekazane publicznej uczelni medycznej albo publicznej uczelni prowadzącej działalność dydaktyczną i badawczą w dziedzinie nauk medycznych są chowane przez gminę właściwą ze względu na miejsce zgonu, a w przypadku osób pozbawionych wolności zmarłych w zakładach karnych lub aresztach śledczych – przez dany zakład karny lub areszt śledczy, z wyjątkiem zwłok osób, które uwolniły się z zakładu karnego lub aresztu śledczego, oraz osób, które przebywały poza terenem zakładu karnego lub aresztu śledczego, w szczególności w trakcie korzystania z zezwolenia na czasowe opuszczenie tego zakładu lub aresztu bez dozoru lub asysty funkcjonariusza Służby Więziennej.
Myślę bo ta osoba nie jest osobą bezdomną miała miejsce zamieszkania tam było jej centrum życiowe
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No i tu mam problem, bo gmina na terenie której zmarła ta osoba chce ode mnie zwrotu środków za sprawienie pogrzebu....
Problem masz ale czy tamta gmina wcześniej kontaktowała się z Tobą ,ze jest tak problem bo normalnie tak powinno być ,a czy ta osoba nie miała krewnych którzy by ze swojego ubezpieczenia ponieśli koszty pogrzebu.
Ja bym osobiście nie zwracała kosztów to nie była osoba bezdomna.
Ja bym osobiście nie zwracała kosztów to nie była osoba bezdomna.
Oprócz zgon - który Ośrodek płaci - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
zasiłek okresowy a emerytura
zasiłek stały a emerytura
brak mozliwosci przeprowadzenia wywiadu
Schronienie
PILNE!!!! Pożyczka - czy to dochód wg ustawy ????
czy wliczać rentę
specjalistyczne usługi opiekuńcze
PILNE OKRESOWY
ksero aktu zgonu - czy można dać rodzinie?
DPS- kurator
czy należy mi sie stały zasiłek
podstawa prawna zasilek na zywnosc z Progr.
Właściwość miejscowa
czy dom samotnych matek jest schroniskiem ?
opuszczenie zol-u
PRACA SOCJALNA dokumentacja