Czy należy się karta? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 20 lis 2014, 11:50

Jest małżeństwo z trojgiem dzieci. Dzieci są Pani dla której to obecne małżeństwo jest drugim małżeństwem dla tego Pana to też jest drugie małżeństwo dodatkowo ten Pan ma 1 dziecko z byłą żoną (z obecną nie ma dzieci), która to dziecko wychowuje on płaci alimenty. I mam pytanie czy ten Pan może złożyć na to "swoje" dziecko na KDR razem we wniosku z tą Panią (obecną żoną)? Skład rodziny byłby: rodzice i czwórka dzieci?
~Magda~

Napisano: 20 lis 2014, 14:59

Wg mnie wnioskodawcą powinien byc Pan który składa wniosek o karty dla 4 dzieci i żony. O ile to dziecko, które wychowuje żona mieszka w tej samej gminie. Bo jeśli nie to w swojej gminie on składa tylko na 3 dzieci, a w gminie gdzie mieszka żona składa tylko na 1 dziecko.Chyba...
SD33

Napisano: 20 lis 2014, 15:54

Dzięki za odpowiedź ale wersja, że ta była żona ma składać na to jedno dziecko to mi się jakoś "nie podoba ":) one nie stanowią wielodzietnej rodziny. Jedynie widziałabym wersję, że ten ojciec składa bo tam jest 3-ka dzieci od jego obecnej żony no i on by złożył na to "swoje" dziecko - ale nie wiem czy tak może być?
~Magda~

Napisano: 21 lis 2014, 10:18

wg mnie: Pan składa wniosek w gminie w której obecnie mieszka. w sklad rodziny wpisuje siebie, obecna zone, jej trojke dzieci (bo przez zwiazek malzenski stanowi ich ojca, stanowia rodzine), oraz dziecko z pierwszego malzenstwa, bo jest jego dzieckiem. sadze ze powinien tez poinformowac pierwsza zone o tym ze bedzie kladal na ich wspolne dziecko taka katre, bo przeciez pozniej ta karte MUSI przekazac temu dziecku.
jaaaa

Napisano: 21 lis 2014, 16:25

ale jak to dziecko z pierwszego związku nie mieszka na terenie gminy tego wnioskodawcy to powinno karte otrzymać w swojej gminie. Mnie babka od systemu powiedziała, że dziecko w system wpisać ale nie zamawiac karty. Natomiast mam problem co ma być napisane na wnisoku o wydanie karty, bo jak będzie dziecko z innej gminy to trzeba dać odmowę, gdzie zatem wpisać, że łoży ojciec na te dziecko, lub dzieci z poprzedniego związku. Myśle o oświadczeniu, może w nim powinno być zawarte , że łozy na utrzymanie tamtych, tamtego dziecko które mieszka z byłą zoną.
Marikrak

Napisano: 26 lis 2014, 12:44

Pan nie jest ojcem conajmniej 3 dzieci, tylko Pani. To ona składa wniosek.
wrrr

Napisano: 26 lis 2014, 16:24

OK Pani składa wniosek ale co z dzieckiem tego Pana z pierwszego małżeństwa czy temu dziecku się należy i można na to dziecko złożyć w tym samym wniosku wtedy dzieci byłoby trójka.
~Magda~

Napisano: 27 lis 2014, 11:43

ale Panu też się należy karta, bo jak piszesz wstąpił w związek małżeński z Panią co ma troje dzieci. no chyba że mieszka z nią w konkubinacie, to wówczas nie.
jaaaa

Napisano: 28 lis 2014, 23:07

SD33 pisze:Wg mnie wnioskodawcą powinien byc Pan który składa wniosek o karty dla 4 dzieci i żony. O ile to dziecko, które wychowuje żona mieszka w tej samej gminie. Bo jeśli nie to w swojej gminie on składa tylko na 3 dzieci, a w gminie gdzie mieszka żona składa tylko na 1 dziecko.Chyba...
Pan może złożyć na 4 dzieci, jeśli utrzymuje te dzieci- jego była żona nie może złożyć wniosku bo nie nabyła uprawnień - nie ma 3 dzieci.
kasiasgops
Praktykant
Od: 17 paź 2014, 18:24
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x