Nie chce cię wprowadzić w błąd bo zmiany nazwiska nie robiłem - pytałbym o takie rzeczy na Helpdesk - to jest związane z działaniem systemu, więc na pytania zadane przez ciebie
powinni odpowiedzieć.
Helpdesk KDR:
https://kdr-hd.mpips.gov.pl/secure/Dashboard.jspa
Poproś o szczegółową instrukcję, pamiętaj o przypisaniu osoby w obsłudze wniosku do osoby która już była w systemie (w przypadku matki) oraz rodzinę do rodziny - przed wydaniem kart. Zaznacz im, że robisz to pierwszy raz i chciałabyś wiedzieć krok po kroku
Robiłem natomiast przyznanie karty dla nowego członka rodziny "
dziecka"
Nie pomyl
Rodzaj wniosku: Przyznanie karty
Podrodzaj wniosku Uzupełnienie rodziny z Przyznaniem karty dla nowego członka rodziny wielodzietnej
z
Rodzaj Wniosku: Wnoszę o przyznanie karty dla nowego członka rodziny.
bo w pierwszym przypadku nie naliczy ci kosztów obsługi, a w drugim naliczy. Pierwszy chyba stosujemy gdy zapomnieliśmy kogoś dodać we wniosku. A drugi np. jak urodziło się dziecko.
Wtedy przed przyznaniem kart wchodziłem w obsługę wniosku (u góry masz osoba, rodzina) i wchodziłem w rodzine i "wskaż rodzine" - wtedy wskazywałem do której ma przypisać i w obsłudze wniosku pojawiało się:
Rodzina do której przypisane zostaną osoby: xxxxx <--- nr tej rodziny.
i dopiero przyznałem karty
W przypadku "męża" pewnie będzie podobnie.
Co do zmiany danych na karcie - to zrobiłbym tak (ALE NIE MAM PEWNOŚCI)
Rodzaj wniosku: Wnoszę o przyznanie KDR dla członka rodziny, który był już posiadaczem.
Powód wydania: Zmiana danych na karcie
Potem w obsłudze wniosku przed przyznaniem kart (u góry masz osoba, rodzina) i przypisał tą osobę do osoby która była już w systemie i rodzinę do rodziny, która była już w systemie wtedy pojawi się w obsłudze wniosku:
Rodzina do której przypisane zostaną osoby: xxxxx <--- nr tej rodziny.
i dopiero przyznał