Czy należy się pomoc na kontynuowanie nauki po MOW?W ustwie o pieczy MOW nie jest wymieniony...?! - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 04 cze 2012, 16:03

Witam, mam pytanie odnoścnie usamodzielnianego wychowanka po MOW...w nowej ustawie o wspieraniu rodziny i sys.pieczy zast. w art. 140 nie jest wymioniony MOW...wobec tego osobom po MOW, zakladzie poprawczym taka pomoc sie należy? W starej ustawie placówki te były wymionione...
~Karolina

Napisano: 04 cze 2012, 16:05

I są nadal. Dla tych osób pomoc przyznawana jest na podstawie ustawy o pomocy społecznej.
~grazka

Napisano: 04 cze 2012, 16:16

Ale wychowanek rozpoczął proces usamodzielnienia po 1.01.2012 ...w maju tego roku, dlaczego mam brac pod uwagę ustawę o pomocy spolecznej a nie o wspieraniu rodziny i sys.pieczy zastępczej?
~Karolina

Napisano: 04 cze 2012, 17:00

tak jak pisze grazka, poczytaj dokładnie ustawę o pomocy społ. i ustawę o pieczy!
~elka

Napisano: 04 cze 2012, 21:58

w pieczy nie ma mowy o usamodzielnianych właśnie z takich placówek a jest o pomocy społecznej i oni są traktowani po staremu.
~morze6

Napisano: 04 cze 2012, 22:49

Art. 240 ustawy o pieczy rozdzielił wychowanków na tych sprzed 01.01.12 i na tych po tej dacie. Przepisy dotychczasowe mają obowiązywać w stosunku do wychowanków, którzy przed dniem wejścia w życie ustawy opuściły rodzinę zastępczą, itd... Ja nie do końca jestem przekonana, że wychowankowie, którzy opuścili MOW po 01.01.12r mogą skorzystać z ustawy o pomocy społecznej. Wydaje mi się, że dla nich przewidziana jest ustawa o pieczy. Czy ma ktoś jakąś interpretację w zakresie tego, że ustawa o pomocy społecznej ma odniesienie również dla usamodzielnianych wychowanków poszczególnych placówek, którzy opuścili ją po 01.01.12?
~kaja

Napisano: 04 cze 2012, 23:21

Czytajcie ludzie uważnie ustawy.
Zobaczcie jak wygląda aktualny tekst ustawy o pomocy społecznej (ujednolicony): https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 2403&min=1
Art. 88 ustawy o pomocy społecznej pozostał, wyłączono z niego tylko osoby opuszczające rodziny zastępcze i placówki. Zatem wspomnianemu wychowankowi MOW-u pomoc na kontynuowanie nauki jak najbardziej przysługuje tak jak dotychczas.
~karo

Napisano: 04 cze 2012, 23:23

LUDZIE ! Czytajcie przepisy zanim zaczniecie wypisywać na forum bzdury. Jak ktoś nie rozumie czytanego tekstu zawsze może prosić o wyjaśnienie kogoś bardziej oczytanego lub wrócić do szkoły (chyba podstawowej) aby spróbować nauczyć się czytać ze zrozumieniem.
~kaja polecam poczytać ustawę o pomocy społecznej w brzmieniu po 01.01.2012r zwłaszcza art. 88 ust 1 ww ustawy.
~Grzegorz

Napisano: 04 cze 2012, 23:37

Dlaczego jeżeli nie ma o nich mowy w ustawie o pieczy mam sięgać po ustawę o pomocy ??przecież tu nie o to chodzi, żeby na siłę ich gdzieś znaleźć i przyznać pomoc...
~Tomasz

Napisano: 04 cze 2012, 23:51

Grzegorzu Ty również nie udzieliłeś odpowiedzi na pytanie... na jakiej podstawie osobie usamodzielnianej od tego roku, zgodnie z ustawą o pieczy, mam przyznać pomoc na kontynuowanie nauki?Niby dlaczego mam się oprzeć na ustawie o pomocy społecznej? Masz jakieś konkretne artykuły?
~Tomasz

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x