Wyprawka na usamodzielnienie z PCPR - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 cze 2012, 17:58

Witam.!!
Rok temu wyprowadziłam się z placówki opiekuńczo wychowawczej w której przebywałam 3 lata a wcześniej przebywałam w innej 11 lat, jestem w 8miesiącu ciąży i wspólnie z chłopakiem wynajmuje mieszkanie w którym praktycznie nic nie mamy a za które płacimy miesięcznie ok 900zł.. Chłopak zarabia 1500zł miesięcznie a ja dostaje 494 zł na kontynuowanie nauki.. Staram się o wyprawkę na usamodzielnienie, pani z PCPR powiedziała że mogę ją teraz wziąć jednak gdy pisałam wniosek kazała przynieść zaświadczenie z pracy chłopaka o dochodach..
Gdzieś wyczytałam że dochód na osobę nie powinien przekraczać 702zł a w naszym przypadku przekracza..
Czy może mi jej nie przyznać z powodu takiego dochodu.??
~Katarzyna

Napisano: 06 cze 2012, 10:40

tak, kryterium masz przekroczone, nie otrzymasz teraz. ale jak urodzi sie dziecko to przy takim dochodzie otrzymasz
~elka

Napisano: 06 cze 2012, 14:29

Zaczekaj, aż urodzisz. Jak złożysz wniosek teraz i dostaniesz odmowę z powodu przekroczonego dochodu, to masz drogę zamkniętą na zawsze. Jeśli złożyłaś wniosek, wycofaj go i złóż ponownie jak będzie dziecko (351 x 3 os. x 200% = 2.106 zł - kryterium dochodowe)
~vvv

Napisano: 06 cze 2012, 14:32

Poza tym jeśli pobiersz pomoc na kontynuowanie, to niesłusznie, bo juz przekraczasz kryterium dochodowe (351 zł x 2 os. x 200% = 1404 zł). Mogą kazać Ci zwracać...
~vvv

Napisano: 06 cze 2012, 17:18

Tylko że pani z pcpr wie że mamy taki dochód i poszła mi na rękę mimo tego że widziała wyciąg z pracy jaki mój chłopak ma dochód i powiedziała żebym napisała oświadczenie że jestem osobą samotnie gospodarującą mimo tego że mieszkamy razem.. Może jednak jakoś pójdą na rękę..
~Katarzyna

Napisano: 15 cze 2012, 21:03

moj syn konczy teeraz gimnazjum w MOW a w kwietniu skonczyl 18 lat i nadal tam jest poniewaz mowiono mu ze jak bedzie do konca roku szkolnego to dostanie wyprawke na usamodzielnienie co prawda trzeba byc conajmniej rok a jemu rok pobytu mija 3 wrzesnia no i teraz okazalo sie ze pan dyrektor placowki przedluzyl mu pobyt tylko do konca roku szkolnego i wyprawki nie dostanie a zameldowanie w placowce ma do 31 sierpnia sama nie rozumiem przeciez do roku pobytu dziela go wakacje a dzieci i tak jada na przepustki czy naprawde nie ma szans na otrzymanie tej wyprawki i pomocy na dalsza nauke
~Irena

Napisano: 16 cze 2012, 0:08

oj Ireno,Ireno ...muszę wysłac na rok do jakiejś placówki syna ,zeby otrzymał wyprawkę;)
~***

Napisano: 06 wrz 2012, 0:54

Witam mam pytanie co do tej wyprawki na usamodzielnienie.Ja jestem w rodzinie zastepczej od urodzenia a mam juz 23lata,staram sie o ta wyprawke ale nie wiem co moge kupic za to bo pracownik powiedzial ze nie bedzie sporzadzal mi listy wiem tylko ze maja to byc rzeczy nie luksusowe.Prosze o pomoc z gory dziekuje
~justyna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x