Czy należy się zasiłek staly jak pobieram malą emeryturę z Z
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Czy należy się zasiłek staly jak pobieram malą emeryturę
Nasz prawnik stoi na stanowisku, że przy świ8adczeniach z ZUS nie można przyznać zasiłku stałego ani okresowego.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
A na podstawie jakiego przepisu , podaje podstawę prawną? Przeczytałam cytowany wyżej wyrok i uważam , że właśnie dotyczy takiej sytuacji. Nigdzie w ustawie o pomocy społecznej nie ma zapisu iż zasiłek stały lub okresowy nie przysługuje rencistom lub emerytom ( oczywiście musi być spełnione kryterium). Prowadziłoby to nierówności wobec prawa, skoro pomoc finansowa przysługuje po spełnieniu warunków określonych w art. 7 ustawy oraz po spełnieniu kryterium dochodowego.
No i sąd wojewódzki stwierdził, że można łączyć zasiłki stałe i okresowe z rentą z tytułu niezdolności do pracy (nie mylić z rentą socjalną, która jest innym świadczeniem) oraz emeryturą. ja też mam interpretację indywidualną z MPiPS, że MOŻNA i co więcej, art. 99 ustawy o p.s. ma zastosowanie TYLKO wtedy, gdy zasiłek stały lub okresowy wyprzedzają świadczenie z ZUS (gdy emerytura jest przyznawana wstecz, za okres za który wypłacono zasiłki - bo wtedy ten dochód, przy ustalaniu tych zasiłków, nie był brany pod uwagę - nie było jeszcze decyzji o przyznaniu emerytury). Natomiast gdy jest kryterium, to można łączyć emeryturę i zasiłki okresowe i stałe.
WYOBRAŹCIE SOBIE, ŻE NAJNIŻSZA EMERYTURA W POLSCE WYNOSI 4 GROSZE!: https://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/na ... 46183.html
OKOŁO 5000 OSÓB W POLSCE POBIERA EMERYTURY PONIŻEJ 100 ZŁ. I CO, NIE PRZYZNAĆ IM ZASIŁKU, BO NIE MOŻNA ŁĄCZYĆ? MAJĄ WYŻYĆ ZA 4 GROSZE ALBO NAWET 100 ZŁ NA MIESIĄC?
Do Julia32: Do d...y macie za przeproszeniem prawnika. Klient może złożyć skargę do wojewody lub Prezesa rady Ministrów na podstawie art. 257 i 259 ustawy k.p.a., i wyjdą takie kwiatki
WYOBRAŹCIE SOBIE, ŻE NAJNIŻSZA EMERYTURA W POLSCE WYNOSI 4 GROSZE!: https://superbiz.se.pl/wiadomosci-biz/na ... 46183.html
OKOŁO 5000 OSÓB W POLSCE POBIERA EMERYTURY PONIŻEJ 100 ZŁ. I CO, NIE PRZYZNAĆ IM ZASIŁKU, BO NIE MOŻNA ŁĄCZYĆ? MAJĄ WYŻYĆ ZA 4 GROSZE ALBO NAWET 100 ZŁ NA MIESIĄC?
Do Julia32: Do d...y macie za przeproszeniem prawnika. Klient może złożyć skargę do wojewody lub Prezesa rady Ministrów na podstawie art. 257 i 259 ustawy k.p.a., i wyjdą takie kwiatki
Geńka masz rację, sporo jest osób które żyją częściowych emerytur, dramat tych ludzi, podobny dramat dotyczy zasiłków stałych, jeśli odejmujemy od nich dodatek mieszkaniowy i energetyczny. Są klienci, którzy mają pielęgnacyjny zasiłek 153zł i np plus 40zł zasiłku stałego a dodatek mieszkaniowy i tak nie pokrywa całości czynszu, nie wspomnę o mediach, przychodzą co miesiąc po celówki a prąd czy gaz, a kierownik trzeszczy...
Do autorki wątku, jeśli ma Pani dodatek mieszkaniowy i energetyczny, policzone zostanie to jako dochód, niestety
Do autorki wątku, jeśli ma Pani dodatek mieszkaniowy i energetyczny, policzone zostanie to jako dochód, niestety
mam podopieczną, której wyliczono emeryturę 21 groszy miesięcznie - i jak tu nie przyznać zas. stałego - ja przyznałam - bo w mojej ocenie zapis art. 37 - wyłączeń - nie przewiduje takiej sytuacji. Szanuję komentarze teoretyków - ale jak nie łączyć takiej emerytury z zas. stałym?
Oprócz Czy należy się zasiłek staly jak pobieram malą emeryturę z Z - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
bezdomny
Usługi opiekuńcze - co z decyzją.
odpłatność za DPS
Karta aktywności zawodowej klientów ops
Czy ktoś tam myśli
Strategia Rozwiązywania Problemów Społecznych
firma brakująca dokumenty
wspólpraca z osrodkami zdrowia
klient kupuje mieszkanie
zasiłek stały a dodatek mieszkaniowy
projekt oslonowy przemoc
zas. stały