moja sugestia poparta praktyką, też kiedyś mnie ekscytowały takie niusy do momentu, jak raz trafiłem , że dłużnika a i owszem wysyłał przekazem alimenty ale celowo popełniał błąd w adresie - kasa mu wracała a on miał "lewe" pokwitowania że wysyła.Gość pisze:..., a on oddzwonił do nas, że on płaci alimenty. Wpłaca głównie przez pocztę, ma dowody wpłaty ( ma przysłać nam kopie, bo teraz nie może przyjść osobiście, a my jesteśmy tylko OWW ).
Dokładnie na razie siedź i czekaj, aż dłużnik ci coś prześle bądź przyniesie. Ale Dlaczego chcesz jej doliczyć po 500 zł alimentów? Przecież ma zasądzone alimenty od 2013 roku a rokiem bazowym jest 2012 rok? Alimenty to nie jest dochód uzyskany.Gość pisze:Pani ma zasądzony rozwód i alimenty po 500zł od grudnia 2013r. Złożyła wniosek o FA na końcu czerwca i ma przyznane FA od czerwca do września. Wysłaliśmy dłużnikowi inf o przyznaniu FA, a on oddzwonił do nas, że on płaci alimenty. Wpłaca głównie przez pocztę, ma dowody wpłaty ( ma przysłać nam kopie, bo teraz nie może przyjść osobiście, a my jesteśmy tylko OWW ). Pani nam i komornikowi nic o tym nie mówiła, że dostaje te alimenty. Jej dochód na tą chwilę wynosi prawie 700zł, wiec jak doliczymy po 500zł tych alimentów, to będzie miała nienależnie pobrane, tak? a ciekawe co komornik z tym zrobi, bo też nie wiedział, że dostawała te alimenty.