czy nienależnie pobrane - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 sie 2014, 8:14

Pani ma zasądzony rozwód i alimenty po 500zł od grudnia 2013r. Złożyła wniosek o FA na końcu czerwca i ma przyznane FA od czerwca do września. Wysłaliśmy dłużnikowi inf o przyznaniu FA, a on oddzwonił do nas, że on płaci alimenty. Wpłaca głównie przez pocztę, ma dowody wpłaty ( ma przysłać nam kopie, bo teraz nie może przyjść osobiście, a my jesteśmy tylko OWW ). Pani nam i komornikowi nic o tym nie mówiła, że dostaje te alimenty. Jej dochód na tą chwilę wynosi prawie 700zł, wiec jak doliczymy po 500zł tych alimentów, to będzie miała nienależnie pobrane, tak? a ciekawe co komornik z tym zrobi, bo też nie wiedział, że dostawała te alimenty.
Gość

Napisano: 05 sie 2014, 8:19

spokojnie. Jak kobieta się uprze, że to były prezenty a nie alimenty to facet musi z tym iść do sądu.
Zresztą nie jeden bajkopisarz-dłużnik twierdzi, że płaci. Spokojnie czekaj co dostaniesz (jeżeli w ogóle dostaniesz). To co dostaniesz prześlesz do komornika z zapytaniem czy to jest zaliczone na alimenty.
Pij dalej kawę.
PS. na przyszłość kieruj od razu dłużnika do komornika
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 8:48

Gość pisze:..., a on oddzwonił do nas, że on płaci alimenty. Wpłaca głównie przez pocztę, ma dowody wpłaty ( ma przysłać nam kopie, bo teraz nie może przyjść osobiście, a my jesteśmy tylko OWW ).
moja sugestia poparta praktyką, też kiedyś mnie ekscytowały takie niusy do momentu, jak raz trafiłem , że dłużnika a i owszem wysyłał przekazem alimenty ale celowo popełniał błąd w adresie - kasa mu wracała a on miał "lewe" pokwitowania że wysyła. :roll: Później Pan nie popełniał błędów ale wierzycielka nie przyjmowała od listonosza pieniędzy ale on i tak okazywał kwity że wysyła. 8-)

Reszta tak jak elmer ci pisze.
I smacznego do kawki :D
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2014, 11:50

Gość pisze:Pani ma zasądzony rozwód i alimenty po 500zł od grudnia 2013r. Złożyła wniosek o FA na końcu czerwca i ma przyznane FA od czerwca do września. Wysłaliśmy dłużnikowi inf o przyznaniu FA, a on oddzwonił do nas, że on płaci alimenty. Wpłaca głównie przez pocztę, ma dowody wpłaty ( ma przysłać nam kopie, bo teraz nie może przyjść osobiście, a my jesteśmy tylko OWW ). Pani nam i komornikowi nic o tym nie mówiła, że dostaje te alimenty. Jej dochód na tą chwilę wynosi prawie 700zł, wiec jak doliczymy po 500zł tych alimentów, to będzie miała nienależnie pobrane, tak? a ciekawe co komornik z tym zrobi, bo też nie wiedział, że dostawała te alimenty.
Dokładnie na razie siedź i czekaj, aż dłużnik ci coś prześle bądź przyniesie. Ale Dlaczego chcesz jej doliczyć po 500 zł alimentów? Przecież ma zasądzone alimenty od 2013 roku a rokiem bazowym jest 2012 rok? Alimenty to nie jest dochód uzyskany.
Ja bym owszem orzekła zwrot nienależnie pobranych świadczeń w związku z z art. 2 pkt 7 "wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów."
Ja sprawdzam kiedy dłużnik przekazał pieniądze i kiedy wyszła pierwsza wypłata od nas. Ale napewno bym nie doliczyla jej alimentow do dochodu tylko predzej okreslila czy dostała kase w tym czasie od kiedy pobiera FA
Kajko88
Praktykant
Od: 05 sie 2014, 8:57
Zajmuję się: FA

Napisano: 06 sie 2014, 14:26

a więc tak, dziś dłużnik przysłał mi dowody wpłaty. w czerwcu 400zł, w maju 800zł, od stycznia do kwietnia po 400zł w każdym miesiącu. w tytule przelewu jest tylko wyraz "wpłata". Kobieta ma FA od czerwca do września. co teraz mam zrobić?
Gość

Napisano: 06 sie 2014, 15:19

przekazać komornikowi i zapytać czy zaliczył to na alimenty
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 8:07

ja bym jeszcze mimo wszystko wezwał wierzycielkę do wyjaśnień - możliwe że przyjdzie i sama pokornie powie że tak to przyjęła jako alimenty.
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2014, 10:02

dziękuję za te podpowiedzi.
a jeśli będzie to zaliczone na alimenty, to będzie NP? za czerwiec w kwocie 400zł?- bo tyle dostała w czerwcu. w lipcu już nic nie dostała. a do września wypłacam normalnie?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x