czy ops sam może pobrać z UG akt notarialny klienta?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego
- Kontakt:
czy ops sam może pobrać z UG akt notarialny klienta?
Do ops wpływa anonim, iz klient w czasie korzystania z pomocy zakupił mnieszkanie. Czy ops ma prawo pobrac jako organ z UG kopię aktu notarialnego tej osobvy i dołaczyc do dokumentacji w sprawie zasiłku?
- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
- Kontakt:
Re: czy ops sam może pobrać z UG akt notarialny klienta?
Prowadząc postepowanie w sprawie przyznanie pomocy masz prawo w sytuacji o której piszesz zwrócić się do klienta o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Jeżeli potwierdzi, że jest właścicielem nieruchomości masz prawo zapytać skąd wziął środki na jej zakup skoro z powodu niedostatku zwraca się o pomoc. Możesz oczywiście wystąpić do UG w celu ustalenia czy jest właścicielem nieruchomości. Można to rozegrać tak, że najpierw zwracasz się do klienta o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym
jeżeli nie wykaże nieruchomości wtedy sprawdzasz w UG i jeżeli okaże się, że złożył fałszywe oświadczenie to zawiadamiasz prokuraturę w związku z próbą wyłudzenia. Ponadto pamiętaj, że klient ma obowiązek poinformować ops o każdej zmianie swojej sytuacji życiowej

-
- Stażysta
- Kontakt:
Kiedy dowiedziałam się o tym pojechałam do niej i na wywiadzie poprosiłam o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Kobieta napisała, ze nie posiada mieszkania, domu działek itp. i napisała oświadczenie ze nie posiada zadnych zasobów materialnych... A w akcie (do którego miałam wgląd, prawnik sprawdza czy miałam prawo) widnieje jako jedyny nabywca i to za gotówkę...
Czyli teraz dla jasności mam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do UG kto jest właścicielem nieruchomości i mogę odmówić przyznania zasiłku oraz wysłać zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełniania przestępstwa i składanie fałszywych oświadczeń (chociaż mamy już doświadczenie ze prokuratura umarza...)
Czyli teraz dla jasności mam wystąpić z wnioskiem o udostępnienie danych osobowych do UG kto jest właścicielem nieruchomości i mogę odmówić przyznania zasiłku oraz wysłać zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełniania przestępstwa i składanie fałszywych oświadczeń (chociaż mamy już doświadczenie ze prokuratura umarza...)
- wiejskigopsiak
- Stażysta
- Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
- Kontakt:
Tak, nie ma znaczenia, że prokurator umarza, zanim to zrobi wezwie na przesłuchanie i to ma być lekcja dla klientaLevel4 pisze:Kiedy dowiedziałam się o tym pojechałam do niej i na wywiadzie poprosiłam o wypełnienie oświadczenia o stanie majątkowym. Kobieta napisała, ze nie posiada mieszkania, domu działek itp. i napisała oświadczenie ze nie posiada zadnych zasobów materialnych... A w akcie (do którego miałam wgląd, prawnik sprawdza czy miałam prawo) widnieje jako jedyny nabywca i to za gotówkę...

-
- Stażysta
- Kontakt:
Planuje także napisać do nadzoru budowlanego (BO: klientka wynajmuje mieszkanie kawalerkę (jak się okazało należącą do swoich rodziców) a kupiła dwupokojowe obok i sąsiedzi twierdzą ze połaczyli te mieszkania w jedno) czy remont jest przeprowadzony zgodnie z zasadami bezpieczeństwa
narazie wystąpiłam do UG o udostępnienie danych czyje są te dwa mieszkania i od kiedy.

Oprócz czy ops sam może pobrać z UG akt notarialny klienta? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
kontrakt socjalny - z kim powinien zostać zawarty
SPECJALISTYCZNE USŁUGI OPIEKUŃCZE
BEZDOMNY - ZASIŁEK OKRESOWY- co w takim przypadku?
czy odliczać KRUS jesli opłata została wniesiona za niepełny
Zasiłek stały a znaczny stopień niepełnosprawności
zakład karny a zasiłek stały
zasiłek stały a zasiłek okresowy
jak liczyć zasiłek chorobowy z KRUS
zasiłek stały - w jakiej kwocie, bo było wyrówn. ZP
zasiłek stały - w jakiej kwocie, bo było wyrówn. ZP
MĄŻ CZY NIE MĄŻ ? - CO W TAKIEJ SYTUACJI ?
opieka nad osobom niepełnosprawną
Ważne, dotyczy WYWIAD Plus 2.0
pytanie o okrągłą pieczęć
Instrukcja, warto mieć pod ręką
zasiłek okresowy z urzędu (odwołanie od orzeczenia)