zasiłek stały a zasiłek okresowy

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Mirabella
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

zasiłek stały a zasiłek okresowy

Post autor: Mirabella »

Nic nowego-> ktoś czeka na orzeczenie o niepełnosprawności i w tym czasie przyznajemy mu zasiłek okresowy, dostaje orzeczenie, ma prawo do stałego; przy ustalaniu wysokości zasiłku stałego do dochodu wlicza się zasiłek okresowy -> ale czy to bez znaczenia, jeśli ten zasiłek okresowy był realizowany w formie niepieniężnej? (art.8 ust. 4 pkt 6. do dochodu ustalonego zgodnie z ust. 3 nie wlicza się (...) wartości świadczenia w naturze). Więc?
Awatar użytkownika
wiejskigopsiak
Stażysta
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
Kontakt:

Re: zasiłek stały a zasiłek okresowy

Post autor: wiejskigopsiak »

Przeczytaj: art. 37 ust.6 i to wystarczy :D
Mirabella
Praktykant
Kontakt:

No dobrze, wg tego przepisu nie wlicza się. Ale ustawa z 2 grudnia 2016r. wprowadziła zmiany w tym zakresie (weszły w życie z dniem 01.01.2017r.). Za dużo przepisów do cytowania, ale jest tam zapis,"(...) do ustalenia kwoty zasiłku stałego za okres pobierania zasiłku okresowego w trakcie zawieszenia postępowania art. 37 ust. 6 nie stosuje się. Więc nadal nie wiem, tym bardziej, że chodzi mi o okresowy w naturze.
Awatar użytkownika
wiejskigopsiak
Stażysta
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
Kontakt:

Post autor: wiejskigopsiak »

Zasiłek okresowy w naturze? Czy w formie niepieniężnej? Nie ma okresowego w naturze, może być przyznany w formie niepieniężnej np. w wysokości x w formie bonu towarowego jeżeli jest oczywiście jakieś sensowne uzasadnienie. W takim przypadku nie ma to znaczenia bo w decyzji masz określoną wartość tylko realizacja następuje w innej niż pieniężna formie. Moim zdaniem powinnaś jednak dobrze doprecyzować o co tobie chodzi. Chyba coś mieszasz pisząc o świadczeniu w naturze którego nie wlicza się do dochodu - jest taki zapis w art. 8 ust. 4 pkt. 4, ale to nie ma nic wspólnego z okresowym w formie niepieniężnej
Mirabella
Praktykant
Kontakt:

nie "mieszam" celowo, tylko się przejęzyczyłam, rzeczywiście chodzi mi o świadczenie niepieniężne i masz rację, że się wlicza
ODPOWIEDZ